Blijf van mijn brokjes af!

Blijf van mijn brokjes af!

Beste Ali Niknam,

Eind vorig jaar heb je de BUNQ-bankrekening van Brenno geblokkeerd. Precies op vrijdagavond, zodat Brenno de volgende dag niet mijn lekkere brokjes kon kopen. Branie, Otis en ik moesten het doen met de gewone brokjes. En dan heb je het gedaan, vriend!

Onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vroeg je Brenno om voor 27 november informatie over zijn inkomen te leveren. Volkomen terecht: er heerst hier terreur als hij niet thuis werkt; wij mogen dan niet buiten spelen. Dan vergeet hij wie hier de baas is. Ook begrijp ik dat er wetgeving nodig is om banken te dwingen controles uit te oefenen. Doen zij dat niet goed dan worden er boetes of dwangsommen opgelegd.

Maar Ali, dat je vervolgens drie dagen vóór de door jou gezette deadline alle rekeningen van Brenno blokkeert, snap ik niet. Los van dat hij nog tijd had de informatie aan te leveren, kom je om in de statistische informatie. Via Mixpanel Inc., Braze Inc. en Looker Data Sciences Inc. worden persoonsgegevens bij elkaar verzameld. Via TapiX verrijk je de data van Brenno’s transacties, terwijl Azure je helpt transactiemonitoring te doen. Kortom: je beschikt over heel veel informatie van je klanten.

En jouw bewering dat je niet weet dat Brenno op zaterdag boodschappen doet om mijn kattenbrokjes en andere lekkernijen te halen, gaat er bij mij niet in. Had je niet even kunnen bellen voordat je zoiets extreems doet als alle bankrekeningen blokkeren? Het komt op mij over alsof je dit allemaal iets te eenvoudig en geautomatiseerd doet. Dat Brenno’s hypotheekbetaling nu in het geding komt, vind ik prima. Maar dat jij gedachteloos de toevoer van mijn kattenbrokjes verstoort, is onvergeeflijk.

Laat mij je daarom erop wijzen dat ook jij je moet houden aan de AVG. Dat is internationaal recht dat voorgaat op de Nederlandse Wwft. Overigens vind ik die wet irritant, want het gaat alleen maar over persoonsgegevens en niet over katgegevens. Maar als die verordening vraagt zorgvuldig te zijn met persoonsgegevens dan heb ik daar uiteindelijk toch voordeel van.

Inmiddels heeft Brenno je in het kader de AVG gevraagd om opheldering. In hoeverre is de blokkade op de rekeningen terecht? Die helderheid heb je niet gegeven. Sterker nog, toen Brenno aangaf welke informatie ontbrak, beloofde je ‘geen gegevens te vernietigen’. Dat vernietigen van data leek me al niet zo jouw ding. Zou zo’n inadequaat antwoord komen door de inzet van ChatGPT?

In ieder geval wordt niet duidelijk of BUNQ een bankrekening automatisch blokkeert. En áls er al een mens naar kijkt, welke overweging veroorzaakt dan een blokkering drie dagen vóór de deadline? Enfin. De antwoorden kwamen niet en daarom ligt het nu bij de rechter. Veel gedoe om te bepalen of de blokkade terecht was, te vroeg was en of het middel disproportioneel was. Zolang deze onzekerheid voortduurt, laat ik het bij deze helder waarschuwing: Ali, blijf van mijn kattenbrokjes af!

Lees ook: