Overheden en zorginstellingen werken teveel in Amerikaanse cloud

Overheden en zorginstellingen werken teveel in Amerikaanse cloud

Overheden scholen en ook zorginstellingen werken teveel in de Amerikaanse cloud. Ze besteden bijvoorbeeld maildiensten uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Clingendael.

De omroep keek naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden. Deze organisaties zegden hun eigen mailservers vaarwel en stapten massaal over naar vooral Microsoft en Google. De servers van deze bedrijven staan vaak wel in datacenters in Nederland of de EU staan, maar daar kan de Amerikaanse overheid gewoon bij.

Volgens de NOS is het vooral Microsoft die de meeste e-mail van bedrijven host. Zes op de tien organisaties draait op mailservers van dit bedrijf. Dat geldt bijvoorbeeld voor e-mail van de Eerste en de Tweede Kamer, de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Veel ministeries hebben hun mail nog wel op eigen servers draaien, maar de mail van meer dan de helft van de gemeenten draait op Microsoft-servers. Zelfs KPN en Odido werken in de Amerikaanse cloud. Volgens instituut Clingendael is het ontbreken van eigen Nederlandse en Europese clouddiensten een van de oorzaken van het probleem. Stimuleren van de ontwikkeling van deze diensten is dan ook noodzakelijk.

Lees ook: