2min Zorg

Lucien Engelen: “de patiënt staat aan het roer”

Lucien Engelen: “de patiënt staat aan het roer”

E-health, the quantified self, thuismonitoring, patiënten toegang geven tot hun eigen data, zorgcommunities. Er gebeurt van alles in zorgland, maar vrijwel altijd zijn het op zichzelf staande projecten. Het Radboudumc brengt dit nu samen op één platform om vijf patiëntgroepen te monitoren. De eerste pilot met COPD-patiënten loopt inmiddels.

In een ziekenhuis kun je nog zoveel metingen doen, je hebt geen zicht meer op wat er gebeurt zodra patiënten thuis zijn. Houden ze zich aan hun therapie? Bewegen ze voldoende? Het Radboudumc werkt al langer met community-achtige oplossingen voor patiënten, waarmee ze thuis toegang hebben tot hun data en kunnen communiceren met hun arts.

De komende maanden wordt dit Hereismydata/Digital Health Suite klaar gemaakt voor uitrol naar honderden COPD-patiënten. De andere klinische modules zullen binnen enkele maanden eveneens live zijn. Daarmee is Radboudumc precies op tijd, denkt Engelen. “Ik verwacht dat 2015 het ‘tipping point’ gaat worden in de gezondheidszorg. Ineens zullen er zoveel patiënten met hun eigen data bij een arts komen dat het niet langer te negeren valt. Patiënten verzamelen die data met hun eigen consumentenelektronica, bijvoorbeeld in hun Apple health app, via een smartwatch, hartslagmeter, stappenteller of met apps die bijhouden hoe ver je hebt gerend of gefietst. Ik verwacht dat die druk van buiten de zorg erg groot wordt. Ons platform kan die data integreren en in de juiste, klinische context plaatsen. Want dat is natuurlijk wel van belang. Aan alleen de ruwe data heeft een patiënt niets. Het gaat erom dat die wordt vertaald in informatie op basis waarvan hij zijn gedrag aanpast.”

Het helpt niet als medici hun neus hiervoor ophalen, want het gebeurt toch. Je kunt beter de samenwerking met dat soort partijen zoeken. Want als jij het niet doet, dan doet een ander ziekenhuis het wel. Of een bedrijf van buiten de zorg. Ik noem dat wel de ‘Uberisering’ van de zorg. Dit alles gebeurt sneller dan iedereen denkt. Het is nu het moment om in te stappen, mee te doen en samen met je patiënten ervaring op te doen. Je kunt de wensen van patiënten niet langer negeren. De tijd dat dokters bepaalden wat goed was voor de patiënt ligt achter ons. De patiënt staat aan het roer en wij zorgverleners zullen moeten volgen.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.