Philips verduurzaamt Tampere Heart Hospital in Finland

Philips verduurzaamt Tampere Heart Hospital in Finland

Philips rondde onlangs een uitgebreide duurzaamheidsanalyse bij Tampere Heart Hospital – Tampere University Hospital (Finland) af. Deze analyse bestond uit een beoordeling van de interventie cardiologie afdeling. Dit naast een evaluatie van de CO2-voetafdruk van deze afdeling. Men vertaalde de resultaten van deze analyse in een actieplan dat het ziekenhuis helpt zijn inspanningen op het gebied van decarbonisatie te versnellen. Dit plan is in lijn met de toezegging van Finland om in 2035 klimaatneutraal te worden

Veel afval

“Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de strategie van Tampere Heart Hospital. We zijn ons ervan bewust dat ziekenhuizen dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid afval produceren. En veel energie verbruiken. We willen bijdragen aan de verbetering van duurzaamheid in de gezondheidszorg en het bewustzijn daarvan”, zegt Pasi Lehto CEO en Chief Medical Officer van het Tampere Heart Hospital.

“We willen onze huidige milieu-impact evalueren en onderzoeken hoe we zo snel mogelijk klimaatneutraal kunnen worden”, zegt Aki Haukilahti, CFO van het Tampere Heart Hospital. “Onze langdurige relatie met Philips en hun leiderschap in de sector op het gebied van duurzame gezondheidszorg maakten hen tot een natuurlijke partner om ons te helpen onze uitstoot te onderzoeken en een plan voor de toekomst te ontwikkelen.”

Strategische samenwerking

De analyse maakt deel uit van een bestaande 15-jarige strategische samenwerking tussen het Tampere Heart Hospital en Philips voor beeldgestuurde interventionele cardiologie en radiologie; echografie; patiëntbewaking; en cardiologische beeldsoftware van het ziekenhuis.

Naast een gedetailleerde analyse van de impact van medische apparatuur en de toeleveringsketen van het ziekenhuis op het milieu, geeft de analyse van Philips ook inzicht in de impact van patiëntenstromen in het ziekenhuis op het milieu. De analyse leverde een CO2-voetafdruk op voor de interventionele cardiologie afdeling van het Tampere Heart Hospital en helpt de mogelijkheden in kaart te brengen om de uitstoot in de toekomst te verminderen.

Tot de belangrijkste bevindingen behoorden de mogelijkheden voor het optimaliseren van de patiëntenstroom van het ziekenhuis om de efficiëntie en het materiaalgebruik te verbeteren, evenals het verminderen van inkomende luchtvracht en het verminderen van afval en het verbeteren van afvalscheiding.

Verminderen CO2-voetafdruk

Dit duurzaamheidsprogramma met het Tampere Heart Hospital volgt op soortgelijke analyses die Philips eerder in 2023 heeft uitgevoerd bij het Vanderbilt University Medical Center (Nashville, VS) en de Champalimaud Foundation (Lissabon, Portugal), gericht op het verminderen van de CO2-voetafdruk van hun radiologie-afdelingen.