Het criminaliteitsbeeld is vorig jaar sterk beïnvloed door de coronapandemie. Het meest in het het oog springt de daling van het aantal inbraken en de toename van online misdrijven. Dat blijkt uit het nieuwste politierapport criminaliteit 2020.
Het totaal aantal geregistreerde misdrijven daalde vorig jaar licht met een procent ten opzichte van 2019. De politie stelt dat vooral de coronamaatregelen tot een drastische verschuiving leidde in de criminaliteit.
Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde daardoor vorig jaar met 23 procent. In die zelfde tijd halveerde de registraties van zakkenrollerij bijna. Daartegenover staat dan een forse toename van cybercrime. Daarvan zijn in 2020 127 procent meer gevallen geregistreerd. Het gaat dan om alle vormen van cybercrime, van ransomware tot DDoS-aanvallen.
Pakketfraude
Zo nam de pakketfraude flink toe. Mensen die nu veel meer thuis zijn worden aan de deur slachtoffer van cybercriminelen. Het gaat dan om zogenaamde pakketbezorgers die de betaalpas en pincode van mensen weten te ontfutselen.
Over het algemeen krijgen de slachtoffers van de oplichting eerst een telefoontje van een persoon die vertelt dat er een pakje voor hen klaar ligt op een postagentschap in de buurt. Daarbij wordt meteen verteld dat het pakje tegen een laag bedrag (bijvoorbeeld een euro) ook kan worden bezorgd.
In beide gevallen stemden de slachtoffers hiermee in. Binnen een kwartier verscheen er inderdaad iemand aan de deur met een pakje. Voor de ‘bezorgkosten’ kan vervolgens alleen met pin worden betaald en de bezorger haalt een pinautomaat tevoorschijn.
Nadat het slachtoffer de pincode heeft ingevuld, blijkt de transactie niet te werken. Hierop pakt de dader de pinpas uit handen van het slachtoffer en scant deze opnieuw. Nu lukt de transactie zogenaamd wel.
Ondertussen heeft de oplichter de pinpas echter snel verwisseld. Op dat moment is de crimineel dus in het bezit van zowel de pinpas als ook de pincode die het slachtoffer daarvoor heeft ingevuld. In sommige gevallen gaat het om enkele duizenden euro’s schade per persoon.
Lees ook:
- Politie Rotterdam doceert digitaal forensisch onderzoek
- Vier redenen om zero trust te adopteren