Politie Rotterdam doceert digitaal forensisch onderzoek

cybercriminelen fraude vacaturefraude

De Rotterdamse stichting Cyberworkplace, Techniek College Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven en de politie starten samen de opleiding CSI:010 Digital Forensics. Daarin leren de studenten de basisvaardigheden van digitaal forensisch onderzoek.

Tijdens de gratis opleiding krijgen twintig geselecteerde deelnemers 8 weken lang een voorproefje van het werk van een digitaal forensisch onderzoeker. Ze worden hierbij gesteund door gastdocenten uit het veld.

Studenten CSI-010

In de afgelopen maanden zag de politie een forse stijging van 170 procent in cybercriminaltieit. Cybercriminelen profiteren van de huidige situatie waarin iedereen waar mogelijk is online werkt en afhankelijk is van digitale technologie.

“De reden dat ik mij heb opgegeven voor de cursus CSI-010 is dat dit mijn kans is om mijn droom waar te maken. Mijn kinderdroom is het helpen om een veilige wereld te creëren.Ik begon de CSI-010 cursus met basiskennis, nu na 4 lessen heb ik al zoveel meer geleerd. Ik zou het iedereen adviseren die dezelfde richting als ik op wil of affiniteit heeft met IT, om deze cursus te volgen, je zult niet alleen veel leren, maar je maakt ook kennis met mensen uit het veld!”, verteld Sophia Jukema student CSI-010: Digital Forensics.

De studenten kunnen in het bijzonder niet wachten op het gastcollege van Dirk-Jan Grootenboer, digitale wijkagent bij de Zeehavenpolitie. Hij daagt de studenten uit om aan een opdracht te werken die belangrijk is voor de veiligheid van de haven. Doordat de meeste studenten een carrière bij de politie willen beginnen kijken ze ernaar uit om geïntroduceerd te worden met iemand uit het vakgebied.

“Ik ben als Digitaal wijkagent een luisterend oor online en hoor graag wat er speelt bij de jeugd. Op die manier hoort de politie er ook te zijn vind ik. Samen komen en discussiëren waar volgens de jeugd de pijn zit en waar we mogelijk ook in het gesprek tot leuke ideeën komen voor de toekomst. Zodat we even deze “rare” periode kunnen gebruiken om ons toekomstige samenzijn te verbeteren”, aldus Grootenboer.

CSI-010: Digital Forensics

Cyberworkplace startte op 30 oktober met een nieuwe editie van het programma CSI-010:Digital Forensics. CSI-010 is een gratis cursus voor aankomende digitale rechercheurs om jongeren te helpen leren met het opsporen en voorkomen van cybercrime. Deze opleiding is in samenwerking met het Techniek College Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven en de politie georganiseerd. Twintig geselecteerde deelnemers krijgen 8 weken lang een voorproefje van het werk van een digitaal forensisch onderzoeker. Ze worden hierbij gesteund door gastdocenten uit het veld. De studenten leren de basisvaardigheden van digitaal forensisch onderzoek om online fraude, bedrijfsspionage, phishing of chantage te bestrijden.

De Cyberworkplace is een non-profit, collegegeldvrij initiatief dat het tekort in cybersecurity-experts op de arbeidsmarkt verkleint door jongeren 21ste-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te doen. Het motto van de Cyberworkplace is: hack, leer, werk.

De resultaten van die opdracht zullen de studenten aan Dirk-Jan presenteren op 8 januari 2021, de afsluiting van CSI-010: Digital Forensics.

“In deze tijd worden net zoveel misdaden in de online wereld gepleegd als in de echte wereld. Digitaal forensisch onderzoek is een uniek gebied omdat het kan helpen bij het oplossen van misdaden die in beide werelden zijn gepleegd. We hebben dringend behoefte aan digitale forensische wetenschappers die (cyber)criminelen voor het gerecht kunnen brengen. Ik ben zo trots op onze studenten die hun eerste en belangrijke stap hebben gezet op weg naar een lonende digitale forensische carrière”, zegt Anouk Vos oprichter van Cyberworkplace.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...