Praktijkcase: nieuwe infrastructuur met schaalbare security

Praktijkcase: nieuwe infrastructuur met schaalbare security

Een Nederlandse organisatie, die we hier OmniBV zullen noemen, stond in 2014 voor een belangrijke keuze. Door groei – het bedrijf opereert in Nederland en in twee andere Europese landen – bleek de infrastructuur niet langer schaalbaar en ook security moest naar een hoger niveau. Programmamanager Didier van Dam vertelt over de keuze tussen een traditionele oplossing of echte innovatie. “Gezien de ambities van ons bedrijf en ons innovatieve DNA lag de keuze voor echte innovatie voor de hand.”

Van Dam was al langer geïnteresseerd in netwerkvirtualisatie en het bedrijf besloot in zee te gaan met VMware en EMC. “De proof of concept verliep succesvol, waarna we in het najaar van 2014 het project zijn gestart. Inmiddels zijn we volledig in productie – al is zo’n SDDC natuurlijk nooit echt klaar. We zijn nu in staat om nieuwe acquisities heel snel, flexibel, schaalbaar en veilig in onze infrastructuur te incorporeren. We hoeven alleen maar te zeggen: wanneer wil je het hebben?”

Van Dams enthousiasme doet vermoeden dat het hele proces van het overstappen naar deze nieuwe infrastructuur van een leien dakje is gegaan. Maar is dat wel zo?

Het bouwen van een compleet nieuwe infrastructuur met schaalbare security is geen sinecure. Dat hebben niet alleen Van Dam en zijn team ondervonden, maar ook de mensen van de leveranciers hebben de nodige inzet moeten tonen om dit project tot een succes te maken. “Waar begin je?” vraagt Van Dam zichzelf in retrospect nog eens af. “Om maar een voorbeeld te geven van de complexiteit: ieder land heeft zijn eigen wetgeving. Zo mag in een van de landen data die verbonden zijn met onze vorm van business het land niet verlaten. Om eerlijk te zijn, liep de samenwerking met de leverancier in het begin ronduit stroef. We kozen voor een zogeheten federatiebenadering, wat inhoudt dat beide leveranciers als gelijkwaardige partners samen in het traject stappen. Ik wil namelijk niet alle leveranciers separaat aansturen. Bovendien helpt deze aanpak om als klant in de ‘drivers seat’ plaats te nemen. Deze leveranciers kenden onze business niet, wat betekent dat we hen heel veel moesten uitleggen en aansturen.”

Een belangrijk voordeel van de nieuwe infrastructuur is de segmentatie. De schaalbare security past daar naadloos in.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van maart.