2min Security

Rechtshandhaving verstoort LockBit

Rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers. En voor organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties. Dit stelt Selena Larson. Zij is Senior Threat Intelligence Analyst bij Proofpoint.

“De inspanningen van het initiatief resulteren in het compromitteren en verstoren van een aanzienlijk deel van de infrastructuur die LockBit en hun gelieerde ondernemingen gebruiken voor het uitvoeren van encryptie- en datalekken.”

Arrestaties

Twee personen die vermoedelijk lid waren van de LockBit groep zijn gearresteerd. Larson: “Dit resulteert meestal in langere termijn verstoringen. En het bekend maken van meer informatie over de werking van de criminele operatie.”

Het belangrijkste voor de huidige slachtofferorganisaties is misschien wel het feit dat de ontcijferingssleutels zijn teruggevonden. Die zijn inmiddels vrijgegeven door de rechtshandhaving. “Dit geeft onmiddellijke verlichting voor personen die gegevens proberen te herstellen die eerder versleuteld waren door LockBit.”

Bevriezen van cryptocurrency-rekeningen

Daarnaast beperkt het bevriezen van meer dan 200 cryptocurrency-rekeningen, die zijn gekoppeld aan Lock-Bit activiteiten van actoren, hen toegang tot hun geld. “Dit belemmert hun activiteiten nog meer.” De sancties van het Amerikaanse ministerie van Financiën kunnen invloed hebben op de beslissing van organisaties om al dan niet toekomstige ransomware-eisen te betalen.

Uitroeien onmogelijk

Het is nu nog te vroeg om de impact op het bredere landschap te zien, geeft Larson aan. “Het is de moeite waard om op te merken dat verstoringen van cybercriminele activiteiten, hoewel ze slachtoffers middelen verschaffen en tegenstanders aanzienlijke kosten opleggen, het probleem niet volledig uitroeien.” De verstoring van het Qbot-botnet in augustus 2023 stopte bijvoorbeeld de activiteiten van de meest prominente verspreiders van deze malware (TA577) niet.

Verfijning van de aanvalsketens

Op dit moment ziet Larson bij Initial Access Brokers (IAB’s), of actoren van wie de activiteit leidt tot ransomware en toenemende experimenten. Dit naast meer flexibiliteit, creativiteit en verfijning in aanvalsketens. Dit omvat alles van verbeterde social engineering, ongebruikelijke bestandstypen, CVE-exploitatie, aaneenschakeling van scriptbestanden en nog veel meer.

“IAB- en ransomware-actoren spelen ook in op 0-day en n-day kwetsbaarheden, ontwikkelen nieuwe en agressieve social engineering-technieken en gebruiken openbaar beschikbare hack-tools voor het krijgen van toegang tot organisaties.”

Iedere significante verstoring van grootschalige cybercriminele activiteiten is iets om te vieren. Maar, de strijd tegen cybercriminaliteit gaat door. En kost miljoenen dollars per jaar.