SAP introduceert SAP Green Ledger. Volgens de makers is het de meest uitgebreide CO2-boekhoudsysteem ter wereld. Het systeem kan rechtstreeks worden geïntegreerd met financiële gegevens van klanten.
De innovatie stelt organisaties in staat om nauwkeurig de CO2-voetafdruk van producten, diensten en organisatie-eenheden te verantwoorden, analyseren en rapporteren. Green Ledger speelt in op de groeiende consensus dat het koolstofvrij maken nodig is om de klimaatverandering te bestrijden.
Het systeem houdt de CO2-voetafdrukken bij en houdt er rekening mee in relatie tot hun financiële impact. Daardoor verlaagt het de uitstoot naast financiële optimalisatie en vereenvoudigt zo de CO2-budgettering. Met het systeem kun je koolstofplanning instellen voor koolstofneutraliteit en netto-nuldoelstellingen. Het benchmarkt afdelingen, business units en winstcentra vanuit zowel financieel als milieuperspectief. Het systeem kan leveranciersgebaseerde processen verbeteren om zo de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen te verminderen.
Voortbouwen op bestaande ERP-oplossingen
SAP Green Ledger bouwt voort op bestaande financiële en ERP-oplossingen van het bedrijf. Door ze uit te breiden met de integratie van emissiegegevens kunnen bedrijven beter geïnformeerde, duurzame beslissingen nemen. Ze koppelen de impact op het milieu aan financiële prestaties, waardoor ze zowel naleving, efficiëntie en transparantie kunnen verbeteren.
“Er zijn enorme investeringen nodig om de CO2-uitstoot terug te dringen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Naast slimme, betrouwbare regelgeving zijn ook nauwkeurige gegevens over de uitstoot in de toeleveringsketen van cruciaal belang om de noodzakelijke investeringen te bewerkstelligen”, aldus Dominik Asam, CFO en lid van de Raad van Bestuur van SAP SE. “Alleen door van gemiddelden naar werkelijke cijfers te gaan, gecontroleerd met redelijke zekerheid, kunnen freeriding en greenwashing worden vermeden, waardoor zulke waardevolle investeringen en onze planeet worden beschermd. SAP Green Ledger levert precies dat.”
De lancering van de oplossing markeert volgens het bedrijf het begin van een nieuw tijdperk in CO2-boekhoudingssystemen. SAP verwacht dat ze een aanzienlijke impact zullen hebben op bedrijven over de hele wereld. Zeker omdat het koolstofvrij maken een wettelijke en marktvereiste wordt.
Green Ledger ontwikkeld met steun van grote bedrijven
Green Ledger is ontwikkeld met steun van bedrijven als Accenture, Deloitte, EY en TCS (Tata Consulting Services) en van pilotklanten zoals Covestro. Covestro evalueert het systeem momenteel in een vroege pilotfase. Het bedrijf test momenteel de koppeling van koolstofdioxidewaarden aan SAP Green Ledger, zoals deze worden gegenereerd tijdens de productie van specifieke producten in de supply chain.
Accenture helpt organisaties hun netto-nul- en duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken in een snel evoluerend regelgevingslandschap. “Terwijl organisaties inzicht willen krijgen in zowel de financiële als de milieuprestaties van hun bedrijven, kan SAP Green Ledger de duurzaamheidsstatistieken en -inzichten bieden die nodig zijn om de besluitvorming te verbeteren die de uitstoot vermindert, de efficiëntie stimuleert en de prestaties optimaliseert”, zegt Stephanie Jamison, global praktijkvoorzitter van de grondstoffensector en leider van mondiale duurzaamheidsdiensten bij Accenture. “Als strategische co-innovatiepartner heeft Accenture de ontwikkeling van SAP Green Ledger helpen vormgeven en kan ons inzicht in de technologie en de mogelijkheden ervan toepassen om onze klanten te helpen het beste uit hun organisatie te halen.”
Betere CO2-boekhouding
Via de Strategic Advisory Group for Green Ledger kon SAP inzichten verkrijgen uit de brede en diepgaande kennis van Deloitte op het gebied van duurzaamheidsmeting en -rapportage. “SAP Green Ledger biedt nieuwe niveaus van precisie in de CO2-boekhouding voor organisaties bij het volgen, beheren en rapporteren van hun broeikasgasemissies, en biedt leiders een holistisch beeld van de kosten en baten van duurzaamheidsinitiatieven, waardoor ze datagestuurde beslissingen kunnen nemen die de veerkracht van bedrijven kunnen vergroten”, aldus Jennifer Steinmann, Global Sustainability Business Leader van Deloitte.
Deloitte werkt samen met bedrijven die normen voor duurzaamheidsinformatie invoeren en zich voorbereiden op zekerheid. “Technologische oplossingen kunnen helpen traceerbare, bottom-up emissiegegevens te genereren”, zegt Veronica Poole, Deloitte Global IFRS en Corporate Reporting leider. “Het benutten van het robuuste bestuur en de controles van bedrijfssystemen is nodig om organisaties te helpen de nauwkeurigheid te bereiken die de bedrijfsverantwoordelijkheid vergroot en een overstap naar redelijke zekerheid mogelijk maakt.”
SAP-partner TCS heeft ook meegewerkt aan SAP Green Ledger, met de nadruk op het versnellen van actie om CO2-neutraliteit te bereiken. TCS Enterprise Solutions Global Head Vikram Karakoti zei. “Met onze deelname aan het pilotprogramma voor SAP Green Ledger omarmt TCS innovatieve duurzaamheidsoplossingen om een betere toekomst op te bouwen. Dit zal organisaties in staat stellen verder te gaan dan het naleven van de regelgeving en van duurzaamheid een groeimotor te maken. Door CO2-gegevens in te bedden in het bedrijfsplanningsproces kunnen organisaties voorheen onontdekte gebieden ontsluiten voor groei, transformatie en ecologische vernieuwing.”
Tip:
- Mammoet vervangt verouderde ERP-omgeving