Jac Orie studeerde bewegingswetenschappen en bewegingstechnologie. Hij leidde maar liefst acht schaatsers naar Olympisch goud. Eén van zijn geheimen: continu op zoek naar verborgen inzichten in data. Wat kan het bedrijfsleven van zijn aanpak leren?
Orie was de afsluitende keynote spreker tijdens de klantendag van MarkLogic. Hij beschikt over een database met zestien jaar aan testresultaten. “Voorheen in 2002, toen ik coach was bij Spaarselect, deden we drie tot vier labmetingen in de zomer en twee in de winter. Nu doen we gedurende het jaar 325 testen. Op elk trainingskamp gaan drie testfietsen mee waarmee we kracht, aerob en anaerob vermogen meten. Daarnaast doen we onder meer sprongtesten en vaardigheidstesten.”
Selectieproces
Orie gebruikt niet alleen veel data bij het samenstellen van de trainingen, maar ook in zijn selectieprocedure. De komst van Olympisch kampioen op de 3 km Carlijn Achtereekte is hiervan een goed voorbeeld. Orie: “Het lukte Carlijn niet om op het juiste moment te pieken. Voor zo’n selectievraagstuk maak ik een indexje gebaseerd op verschillende variabelen: de PR’s op bepaalde afstanden, het gemiddelde verval tijdens een rit, de hoogst gemeten snelheid enzovoort. De allerbeste schaatser scoort 100 op die index. Als je op 90% van de maximale score komt, dan kun je podium rijden. Als je op 95% zit, dan kun je winnen. Voor Carlijn maakte ik een index voor de 3 en 5 km en ze zat gelijk op 94,6%. Ik dacht: dat procentje dat pikken we nog wel.”
Het resultaat: Achtereekte schaatste tijdens de Olympische Spelen op de 3 km naar goud. Orie: “We wisten dat ze kon winnen, maar als het dan ook nog lukt op de belangrijkste wedstrijd in vier jaar, dan is dat natuurlijk geweldig.”
Verander de voorwaarden
Volgens Orie is het niet slim om teveel te focussen op de details. “Ik zie details alleen maar als ruis in het systeem. En op ruis kan ik niet sturen. Details zijn uitingen van compensatie op de basisvoorwaarden. Een goed voorbeeld is Mark Tuitert. In de bocht kon hij nooit zijn arm stil op de rug laten liggen, omdat een basisvoorwaarde in zijn techniek niet klopte. In plaats van het detail te verhelpen, zoals een touwtje om je middel waar je je duim achter haakt, kun je er beter voor zorgen dat de basisvoorwaarde klopt.”
Een ander advies van Orie aan het bedrijfsleven: stel niet teveel doelen en wees kritisch hoe je het doel formuleert. “Je kunt als schaatser wel het doel stellen dat je wilt winnen, maar je lichaam kan daar niets mee. Je doelen horen in het proces te zitten. Daarom kun je je als schaatser beter richten op technisch goed schaatsen dan op winnen.”
Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.