2min Security

Shadow Saas uitdaging bij security bedrijven

Shadow Saas uitdaging bij security bedrijven

Het risico dat cybercriminelen bedrijven aanvallen met ransomware neemt nog steeds toe. Daarnaast hebben bedrijven te maken met datalekken.

Datalekken bij bedrijven komen sinds de opmars van het hybride werken steeds vaker voor. Het werken buiten de kantooromgeving werkt namelijk onder meer shadow software-as-a-service (shadow SaaS) in de hand. En natuurlijk leidt ook de opmars van generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI)-tools tot meer datalekken bij bedrijven.

De combinatie van externe gebruikersverbindingen via onbeveiligde netwerken en BYOD-apparaten maakt cybersecurity voor bedrijven bijzonder uitdagend. Zo zagen onderzoekers een toename van 90 procent in publiekelijk afgeperste ransomware-slachtoffers. Ook is naar schatting 55 procent van de dataverliesincidenten te wijten aan GenAI-gebruik. 

De kracht van GenAI ontsluiten

In het snel veranderende technologielandschap zijn vooral de implicaties van GenAI-toepassingen een groeiende zorg. Nu men ChatGPT en Gemini steeds vaker gebruik op de werkvloer speelt bij bedrijven een dilemma tussen productiviteit en risico-beheersing. 

De nieuwe GenAI-beveiligingsoplossing van Check Point stelt gebruikers in staat om generatieve AI-toepassingen veilig te implementeren in de organisatie, terwijl het tegelijkertijd databescherming en naleving van regelgeving aanpakt. In tegenstelling tot standaardoplossingen voor databescherming, die geen context identificeren in conversatieprompts, beschikt deze nieuwe oplossing over GenAI-gebaseerde gegevensclassificatie om gegevenslekken in GenAI-toepassingen te voorkomen. 

Inzicht in shadow-tools

Met de oplossing krijgen bedrijven inzicht in alle shadow GenAI-tools, zoals ChatGPT of Gemini. En dat niet alleen, ze ontdekken er ook de voor hen beste GenAI-use cases mee. Bijvoorbeeld voor codering, data-analyse en meer. Minstens zo belangrijk is het feit dat men de GenAI-toepassingen met het hoogste risico kan identificeren en mitigatie kan prioriteren. Ook voorkomen bedrijven gegevensverlies met behulp van transformatieve GenAI-gestuurde gegevensanalyse. Zo kan men voldoen aan regelgeving met monitoring en zichtbaarheid op enterprise niveau.

Veiligheid in 2 seconden

De oplossingen van CheckPoint delen wereldwijd up to date threat intelligence informatie in minder dan 2 seconden. Dit betekent dat het bedrijf een nieuwe aanvalssignatuur die men op een endpoint in Brazilië identificeert 2 seconden later kan blokkeren voor een cloudworkload in Japan, een netwerkgateway in Italië, of een mobiel apparaat in Zimbabwe. 

ThreatCloud AI heeft een malwarevangst van 99,8 procent en is nu uitgebreid met nieuwe engines om zeer complexe aanvallen en dreigingscampagnes te identificeren,