3min Ondernemen

Toegevoegde waarde digitale sector stijgt

Toegevoegde waarde digitale sector stijgt

Het tweede kwartaal van 2024 laat belangrijke verschuivingen zien binnen de digitale economie. Hoewel de algemene economische omstandigheden een vertraging laten zien, vallen enkele ‘digitale groeigebieden’ op. 

Dit blijkt uit de ‘Kwartaalmonitor Digitale Economie’, een rapport van Rabobank, PB7, Dutch Cloud Community, Partner Navigator en Dutch Data Center Association. De algehele economische groei vlakt af, stelt de monitor. Dit heeft impact op de investeringen in digitalisering. Bedrijven worden voorzichtiger met hun investeringen. 

De onderzoekers zien een duidelijke terughoudendheid in verschillende sectoren. Dit komt door onzekerheid over toekomstige groei. En door een toenemende focus op kostenbeheersing en risicomanagement. Bedrijven lijken hun uitgaven te heroverwegen. Dit geldt vooral als het gaat om lange termijnprojecten rondom digitale transformatie.

Toegevoegde waarde stijgt

Ondanks de afname van investeringen stijgt de toegevoegde waarde van de digitale economie nog steeds. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023 meten de onderzoekers een groei van 3%. Verbeteringen in productiviteit en efficiency in de digitale sector veroorzaken deze groei. Dit, naast de groeiende vraag naar digitale diensten. Zo blijkt dat de digitale sector, ondanks uitdagingen, nog steeds cruciaal is voor de bredere economie.

Minder IT-ers aan het werk

De werkgelegenheid binnen de digitale sector daalt licht. Hoewel digitalisering in de meeste sectoren nog steeds doorzet, nemen bedrijven nieuw personeel minder snel aan. Dit leidt tot een daling in het aantal nieuwe vacatures, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van grote digitale investeringen. Ook herstructureringen en de toenemende inzet van geautomatiseerde technologieën dragen bij aan deze krimp.

AI leidt tot heroverwegingen

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is dat bedrijven zich lijken voor te bereiden op een AI-hausse, blijkt uit de monitor. Na een periode van experimenteren met generatieve AI-technologieën, richten veel bedrijven zich nu op het bouwen van een sterke basis voor de verdere ontwikkeling van AI-oplossingen. Dit leidde tot een tijdelijke terugval in investeringen, omdat bedrijven hun strategieën en infrastructuren heroverwegen in afwachting van grotere doorbraken in AI-technologie.

Cloud als pijler

Cloud computing blijft een belangrijke pijler van de digitale transformatie. In het tweede kwartaal van 2024 stegen de uitgaven voor cloudoplossingen met 16%. Bedrijven investeren nog steeds in cloudinfrastructuur om hun schaalbaarheid en flexibiliteit te verbeteren. De vraag naar hybride en multi-cloud oplossingen groeit, aangezien bedrijven streven naar meer controle over hun gegevens en infrastructuur in een steeds complexere digitale wereld.

Toename in Europese Soevereine Cloud Investeringen

Naast de groei in cloud computing is er ook een opvallende toename in investeringen in Europese soevereine cloudoplossingen. Bedrijven en overheden zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om controle te behouden over gevoelige gegevens, vooral in het licht van geopolitieke spanningen en aangescherpte regelgeving rondom gegevensbescherming. Dit leidde tot een versnelling in de ontwikkeling van cloudplatforms die specifiek gericht zijn op Europese wet- en regelgeving.

Dataverkeer exchanges stijgt

Het volume van het dataverkeer bij internet exchanges nam in het tweede kwartaal van 2024 met 8% toe. Deze stijging onderstreept de aanhoudende groei van digitale diensten en de toenemende afhankelijkheid van internetinfrastructuur. Meer bedrijven vertrouwen op cloudapplicaties en gedistribueerde netwerken. Dit leidt tot hogere datavolumes.

Capaciteit in de datacentersector stijgt fors

Om deze groeiende vraag naar dataverkeer aan te kunnen nam ook de capaciteit in de datacentersector met 10% toe. Deze uitbreiding is noodzakelijk om de toenemende vraag naar cloudoplossingen, AI-diensten en andere datagestuurde technologieën te ondersteunen.