De agenda van de overheid is op zijn zachtst gezegd vol. En dan worden ict-projecten ook nog met argusogen in de gaten gehouden.
De aanpak blijkt een lastige kwestie. Met het aanstellen van een digicommissaris zet de overheid stappen richting de ambitie van een digitaal 2017. Een overzicht van de digitale ontwikkelingen voor de overheidsmarkt, die hun diepgang vinden tijdens de vernieuwde vakbeurs Overheid 360° op 22 en 23 april 2015 in de Utrechtse Jaarbeurs.
Er zijn diverse gemeenten die samen hun aanbesteding doen. Eind 2014 is een grote samenwerking door middel van operatie NUP afgerond. Toch is er ook een schijnbare tegenstelling. Zo stelt het nieuwe werken dat de overlegcultuur beperkt moet worden en is uit menig falend project gebleken dat teveel betrokken stakeholders en te grote complexe projecten vaak de eindstreep niet halen.
Hoe voorkom je dat projecten vertragen, budgetten overschreden of implementaties niet de gewenste oplossing opleveren? De commissie Elias krijgt nog een staartje in 2015. Zo zal er tijdens Overheid 360° een debat plaatsvinden genaamd Ondanks Elias. Hierbij kunnen bezoekers in debat over wat overheden nu al kunnen doen ondanks Elias.
Naast verbeteren van de dienstverlening zijn er ook diverse gemeenten gestart met meer tastbare innovaties. Daarbij vormen de inzet van sensoren en data analytics de kern voor de ontwikkeling van smart cities.
Het is de doelstelling van Overheid 360° om overheden te inspireren en organisaties de ruimte te geven elkaar te ontmoeten, kennis te delen en nieuwe samenwerkingen te stimuleren.
Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van april 2015.