Vraag naar specialisten in ICT blijft groeien

Vraag naar specialisten in ICT blijft groeien

Het aantal vacatures voor ICT-professionals blijft structureel groeien. Dit constateert detacheerder Yacht in een onderzoek naar de werkgelegenheid in en rond de ICT-sector in de eerste drie kwartalen van 2014. In het eerste half jaar van 2014 kwam de groei al uit op 11% . Nu blijkt ook dit derde kwartaal sprake van een stijging van bijna 11%.

Eerder deze maand berichtten ook Nederland ICT en het CBS over groei van de IT-sector in 2014. Opvallend detail bij Yacht is de constatering dat deze groei positieve gevolgen heeft voor de vraag naar functioneel- en technisch beheerders en security officers.

Yacht becijferde dat de markt in de achterliggende drie kwartalen om ruim 40.000 developers en maar liefst 17.000 IT beheerders vroeg, functioneel dan wel technisch. Dit is een sterke stijging ten opzichte van 2013. Het aantal security officers steeg naar 1.200; ten opzichte van  vorig jaar betekent dat een stijging met ruim 80% .

Volgens Competence-directeur van Yacht Arjen Blok leidt de groei in software-ontwikkeling tot veranderende IT beheersvraagstukken. Dat zie je meteen terug in de vraag naar personeel. “Grote bewegingen in diverse branches, zoals vergaande stappen richting online, mobile,  multiplatform en de overstap van ‘bricks naar clicks’ leiden heel logisch eigenlijk tot wijzigingen verderop in de keten,” aldus Blok. “De vraag naar technisch- en functioneel beheerders wordt groter omdat al die nieuwe ontwikkelingen na oplevering efficiënt beheerd moeten worden.”

Daarnaast evolueert volgens Arjen Blok ook de manier van software realisatie. Software-ontwikkeling en beheer komen steeds dichter bij elkaar te liggen. De groeiende vraag uit de business en releases die elkaar sneller opvolgen vragen een wendbare & adequaat ingerichte beheerorganisatie.