VSParticle en Meta werken samen aan materialen voor energietransitie

VSParticle en Meta werken samen aan materialen voor energietransitie

Het Delftse technologiebedrijf VSParticle heeft een krachtige nieuwe partner gevonden in Meta, het moederbedrijf van Facebook. De samenwerking is gericht op het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe materialen die cruciaal zijn voor de energietransitie. “Wat we hier doen, is de energietransitie een enorme duw in de rug geven”, zegt Aaike van Vugt, medeoprichter en CEO van VSParticle.

Innovatie in nanotechnologie

VSParticle, opgericht in 2014 als spin-off van de Technische Universiteit Delft, bouwt machines waarmee snel en nauwkeurig nieuwe materialen worden gecreëerd. Het bedrijf specialiseert zich in nanoporeuze lagen, extreem dunne materialen met minuscule gaatjes, die van groot belang zijn voor duurzame energieoplossingen. Een voorbeeld hiervan is groene waterstof, een schone brandstof die essentieel is voor de toekomst. De productie van waterstof, uitgevoerd met elektrolysers, is echter duur door het gebruik van zeldzame materialen zoals iridium.

VSParticle

VSParticle heeft een technologie ontwikkeld die het iridiumgebruik drastisch vermindert, wat de productie van waterstof goedkoper en schaalbaarder maakt. “Hiermee kunnen we een enorme impact maken op de markt”, zegt Van Vugt.

De samenwerking met Meta en de Universiteit van Toronto brengt technologie, expertise en enorme computerkracht samen. Door gebruik te maken van AI kunnen binnen korte tijd honderden nieuwe materialen worden gecreëerd en getest. “Wat vroeger jaren duurde, doen we nu in maanden”, legt Van Vugt uit. Meta’s open-source AI-modellen analyseren datasets en voorspellen welke materiaalcombinaties het meest effectief zijn. “We hebben nog maar één procent van de mogelijke materialen ontdekt. Deze samenwerking versnelt de ontdekking van de overige 99 procent”, voegt hij toe.

Duurzame toekomst

Meta investeert niet alleen om de industrie vooruit te helpen. “Ook hun datacenters hebben duurzame energie nodig”, aldus Van Vugt. Met eerdere projecten heeft Meta al $400 miljoen aan computerkracht ingezet, een schaal die traditionele bedrijven zoals Shell niet kunnen evenaren. Deze samenwerking laat zien hoe technologie en duurzaamheid hand in hand gaan om een groenere toekomst te realiseren.