4min Personeel

Bedrijven in energietransitie zoeken personeel met hulp van AI

Bedrijven in energietransitie zoeken personeel met hulp van AI

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Aannemers, installateurs en netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit. Dagelijks werken veel mensen aan de energietransitie. Realiteit is echter dat dit onvoldoende is om de klimaatdoelstellingen te halen. Want om al dat werk te verzetten zijn de komende jaren nog eens 60.000 mensen nodig. Er zijn veel verborgen talenten die kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zeven bedrijven hebben daarom het Arbeidsmatchplatform opgericht. Een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat naar personeel.

Technisch geschoold personeel is schaars. Zonder ingrijpen loopt de verduurzaming van Nederland vast. Tegelijk beschikken veel mensen zonder het zelf te weten over vaardigheden die nodig zijn voor een baan in de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan een bakker die voor zijn werk over een fijne motoriek beschikt. Een vaardigheid die ook uitstekend van pas komt bij veel installatiewerk.

Door vooral te kijken naar de vaardigheden van een persoon in plaats van opleidingen die hij of zij heeft gevolgd, kunnen vacatures in de energietransitie beter worden gematcht. Pas daarna wordt gekeken wat de toekomstige werknemer nog mist en welke opleidingen of vaardigheden nodig zijn om daadwerkelijk van start te gaan. Op deze manier kunnen meer zij-instromers worden geworven en ook bestaande werknemers in de energietransitie worden behouden door inzicht te geven in het carrièreperspectief.

Bedrijven slaan handen ineen

Zeven bedrijven die actief zijn in de energietransitie hebben zich verenigd in het Arbeidsmatchplatform. Een maatschappelijke start-up waarmee Alliander, Enexis, Stedin, TenneT, KPN en de aannemers Van Gelder en Van Voskuilen ook andere bedrijven in de energietransitie enthousiast willen maken om ‘skills-based’ personeel te werven. Met behulp van AI worden vaardigheden die een werkzoekende bezit of heeft opgedaan, gematcht met vaardigheden die nodig zijn voor vacatures die openstaan.

Marlies Visser, lid van de Raad van Bestuur van Alliander en initiatiefnemer van het platform: “De vraag naar technisch geschoold personeel is gigantisch. De knelpunten die dit oplevert voor de energietransitie zien we al langere tijd op ons afkomen. Ik heb daarom de opdracht gegeven om out-of-the-box te denken en te kijken wat nieuwe technologie kan betekenen om meer mensen aan de slag te krijgen in de energietransitie. Ik ben enorm blij met het Arbeidsmatchplatform en het feit dat we dit met zes andere partners hebben opgezet. Mijn stellige overtuiging is dat dit ons allen gaat helpen om een deel van de vele openstaande vacatures in te kunnen vullen”.

Platform van start

Bij de lancering van het Arbeidsmatchplatform waren onder andere ook demissionair minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW aanwezig.

Minister Carola Schouten: “Ieder mens heeft talenten, maar niet bij iedereen is dat meteen zichtbaar voor werkgevers. Omdat ze bijvoorbeeld niet over het juiste diploma beschikken, een arbeidsbeperking hebben of werkloos zijn. En dat is zonde, want zo missen werkgevers mensen die een waardevolle bijdrage aan hun bedrijf kunnen leveren. Door – bijvoorbeeld met het Arbeidsmatchplatform – te kijken naar iemands vaardigheden en ervaring kunnen we én de personeelstekorten verminderen en deze mensen mee laten doen.”

Eerste matches gemaakt
Voor veel bedrijven is het werken met de ‘skills methode’ nieuw. Innovatieve oplossingen voor het zoeken van personeel zijn echter noodzakelijk. Want de komende jaren gaan veel monteurs en bouwvakkers met pensioen en kiezen steeds minder mensen voor een technische of bouwkundige opleiding.

Het Arbeidsmatchplatform is afgelopen maanden uitgebreid getest door middel van pilots in de regio Rivierenland en in Amsterdam. In Rivierenland hebben inmiddels de eerste werkzoekenden een baan gevonden met behulp van het platform. In Amsterdam zijn al meer dan 500 werkzoekenden geregistreerd en worden binnenkort de eerste matches verwacht.

De komende periode wordt het platform verder uitgerold in andere regio’s. Op deze manier kan werkzoekenden een baan in de directe omgeving worden aangeboden. Het Arbeidsmatchplatform voert momenteel in onder andere Rotterdam gesprekken om als volgende regio aan te sluiten.