2min Security

Weinig vertrouwen in veiligheid eigen data bij datalek

Weinig vertrouwen in veiligheid eigen data bij datalek

66 procent van de IT-beslissers wereldwijd gelooft dat ongeautoriseerde gebruikers in staat zijn om zich toegang te verschaffen tot hun netwerk. In de Benelux ligt dit percentage nog hoger. Hier denkt maar liefst 74 procent van de IT-beslissers er zo over.

Daarnaast neemt voor het derde jaar op rij het vertrouwen af ten aanzien van de veiligheid van data wanneer de perimetersecurity geschonden wordt. 69 procent van de IT-beslissers wereldwijd is er bij het plaatshebben van een datalek niet van overtuigd dat data van de organisatie dan nog goed beveiligd is. In 2014 was dit nog 66 procent en het jaar daarvoor 59 procent.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Data Security Confidence Index (DCSI). Zo’n 1.100 IT-beslissers namen deel.

 

Meer datalekken

Volgens onderzoeker Gemalto is sinds 2013 het aantal datalekken steeds verder toegenomen. Er zijn nu al meer dan 3,9 miljard datarecords verloren of gestolen. 64 procent van de organisaties heeft in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met een datalek. In de afgelopen 12 maanden was dat 27 procent van de organisaties wereldwijd.

In de Benelux heeft maar liefst 34 procent van de organisaties met een datalek te maken gehad. Vorig jaar was de situatie vergelijkbaar. Dit toont aan dat organisaties nog niet genoeg belangrijke verbeteringen hebben gerealiseerd, ondanks de toename van investeringen in perimeterbeveiliging. 86 procent zegt meer te hebben uitgegeven aan perimeterbeveiliging en 85 procent gelooft dat hun huidige investeringen naar de juiste beveiligingstechnologieën gaan. IT-beslissers geloven nog steeds dat perimeterbeveiliging het meest effectieve middel is. 61 procent zegt dat hun perimeterbeveiligingssystemen (firewall, IDPS, AV, content filtering, anomaly detection, etcetera) effectief waren in het weren van ongeautoriseerde gebruikers van hun netwerk.

Vanwege het grote aantal datalekken heeft 78 procent van de IT-beslissers de beveiligingsstrategie aangepast. Dit percentage stijgt jaar op jaar. In 2014 paste 71 procent de beveiligingsstrategie aan en in 2013 deed 53 procent dit.