Wie zakelijk of privé regelmatig de chatdienst WhatsApp gebruikt zal het de afgelopen dagen al gezien hebben: een melding van WhatsApp over versleuteling. De melding is geen spam of virus. WhatsApp versleutelt voortaan alle communicatie. De meldingen die vanaf begin april verschenen in de chats moeten duidelijk maken dat dat het geval is.
De encryptie geldt voor geschreven en gesproken tekst, maar ook voor filmpjes en foto’s. WhatsApp is hiermee een van de veiligste chatnetwerken geworden.
De chatdienst gebruikt een zogenaamde end-to-end encryptie. Alleen de ontvanger heeft de sleutel om het bericht te lezen of bekijken. Alles gaat automatisch, dus de eindgebruikers merken er niets van. De app maakte al gedeeltelijk gebruik van versleuteling, maar vanaf deze week geldt het voor alle mobiele platforms en alle vormen van communicatie. Zelfs WhatsApp zelf is niet meer in staat een eenmaal gemaakte versleuteling weer ongedaan te maken.
Overigens is de encryptie niet alleen geldig op de nieuwste apparaten. Er is ook gedacht aan oudere of minder bekende of populaire besturingssystemen . Denk hierbij aan Symbian van Nokia, Windows Phone en RIM van Blackberry.
Het hele proces werkt via encryptiebedrijf Open Whisper Systems. Dat bedrijf kondigde een jaar eerder al aan dat ze de end-to-end encryptie in de WhatsApp zouden inbouwen.
De sterke encryptie is het tegenovergestelde van wat verwacht werd toen WhatsApp door Facebook werd overgenomen. Toch is het niet helemaal uit de lucht komen vallen. Zo os de oprichter van Open Whisper Systems, Moxie Marlinspike, een publiekelijke voorvechter van privacy. In 2013 stelde hij aan WhatsApp voor om de beveiliging drastische te verhogen.
Dat liet de ceo van WhatsApp, Jan Koum, zich geen twee keer zeggen. Koum liet zich namelijk ook al verschillende keren publiekelijk uit over het grote belang dat hij hecht aan privacy en encryptie.