2min Zorg

Zorgpad prostaatkanker innoveert met digitale patiëntinformatie en app

Zorgpad prostaatkanker innoveert met digitale patiëntinformatie en app

Om de zorg in de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden, is de inzet van digitale toepassingen en innovaties nodig. Dit geeft de patiënt ook meer inzicht in en regie over zijn eigen gezondheid. Voor patiënten die een prostaatverwijdering moeten ondergaan, vernieuwde Rijnstate onlangs de patiëntinformatie met als doel een bijdrage te leveren aan het beste resultaat voor de patiënt. En voor de zorgverlener.

Begrijpelijke uitleg

Met een nieuwe, digitale vorm van patiëntinformatie (Divi) bereidt Rijnstate patiënten die een prostaatverwijdering moeten ondergaan nog beter voor op de behandeling. Patiënten krijgen kort, bondig en vooral begrijpelijk uitgelegd wat hen te wachten te staat. Ze krijgen per email een bericht dat de Divi klaarstaat. Hiermee zien zij niet alleen hoe een robot-geassisteerde prostaatverwijdering in zijn werk gaat, maar ook hoe zij zich hier het beste op voor kunnen bereiden. Ook patiënten die verwezen worden vanuit een ander ziekenhuis, ontvangen de Divi in Mijn Rijnstate.

Naast de Divi is er een app beschikbaar: Untire. Deze app geeft tips bij vermoeidheidsklachten die vaak ontstaan bij (prostaat)kanker en is sinds begin van dit jaar gratis te downloaden via de de Onco Appstore van kanker.nl.

Ontwikkelingen staan niet stil

Esther van de Bovenkamp, teammanager poli Urologie: “Vanwege de betere voorbereiding op de behandeling is vaker dan voorheen een dagopname mogelijk. De verwachting is dat de polibezoeken korter zullen duren en ‘inhoudelijker’ zijn doordat patiënten zich beter kunnen voorbereiden op de afspraak. En doordat deze informatie altijd beschikbaar is, zijn patiënten goed geïnformeerd rondom de operatie en de mogelijke gevolgen. Dit draagt hopelijk bij aan een hogere patiënttevredenheid. Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”

Melanie Lindenberg-Janse, projectleider Innovatie en Zorgtransformatie: ”Het komende jaar gaan we verder met het innovatief vormgeven van het zorgpad voor patiënten met een prostaatverwijdering. Hierbij kijken we bijvoorbeeld hoe we katheterverwijdering thuis kunnen aanbieden met behulp van een instructievideo.”