NL-Alert blijft groeien: inzet en bereik nemen toe

NL Alert

NL-Alert wordt steeds vaker ingezet bij noodsituaties. Zo werden vorig jaar 174 NL-Alerts uitgezonden, in 2013 waren dit er 33. Uit onderzoek blijkt dat ruim 8 op de 10 Nederlanders de inzet van het alert waarderen bij een noodsituatie.

In een NL-Alertbericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Het werd op 14 december 2012  voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er 899 NL-Alerts uitgezonden bij ongeveer 450 incidenten.

Die inzet gebeurde bij veel uiteenlopende noodsituaties. Zo kregen strandgasten afgelopen zomer een NL-Alert om te waarschuwen voor gevaarlijke muistromen in zee. In maart dit jaar kregen mensen een NL-Alert om te wijzen op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lezen

Uit het onderzoek blijkt ook dat 9 op de 10 Nederlanders het bericht direct na ontvangst lezen. “Het is een goed teken dat mensen de urgentie van een NL-Alert voelen,” zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. “Veiligheidsregio’s zetten deze noodmelding alleen in bij situaties waarbij mensen direct in actie moeten komen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. In een NL-Alert staat daarom altijd wat je moet doen. Mijn oproep is dan ook: kom meteen in actie.”

Uitzenden van een Alert heeft niet alleen effect op de ontvangers, maar ook op hun omgeving. Bijna de helft van de Nederlanders informeert na het zien ervan één of meerdere mensen. Het vaakst worden familieleden gewaarschuwd (34%), gevolgd door buren (11%) en vrienden (10%).

Deze cijfers onderstrepen dat de alerts worden gewaardeerd, vindt Hubert Bruls: “NL-Alert is hét alarmmiddel in Nederland. Met NL-Alert kunnen mensen via hun mobiel en via veel digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen gericht gealarmeerd en geïnformeerd worden tijdens een noodsituatie in de buurt. Hoe meer mensen een NL-Alert bereikt, hoe beter.”

Bereik

NL-Alert bereikt steeds meer mensen. Zo ontving 90% van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder het controlebericht van 8 juni 2020, terwijl in 2013 dit slechts 9% was. Ook onder ouderen is het bereik zeer hoog. Driekwart van de 75-plussers heeft het controlebericht van afgelopen juni ontvangen.

Om in de toekomst nog meer mensen te kunnen waarschuwen en informeren bij noodsituaties, wordt de dienst verder uitgebreid. Je ziet het op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Op 5 oktober startte de publiekscampagne ‘Wees alert bij een NL-Alert’. Die is te zien op tv, in tijdschriften en online. Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je mobiel een hard en doordringend alarmgeluid horen. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen. Zo weten ook de mensen om je heen wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

De overheid zendt twee keer per jaar het controlebericht uit. Zo weten mensen hoe het op hun mobiel klinkt en eruit ziet. Het volgende  controlebericht wordt op maandag 7 december 2020 rond 12 uur uitgezonden.

Lees ook:
  • Minister van Justitie meldt datalek informatie-app NL Alert
  • Ruim 12,9 miljoen mensen ontvingen NL-Alert op mobiel

Gerelateerde berichten...

X