Maandag 7 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het controlebericht ontvangt iedereen automatisch op de mobiele telefoon. Dit bericht van NL-Alert is de bedoeling dat iedereen kan ervaren hoe het is om een dergelijk bericht te ontvangen.
Het vorige controlebericht was op 8 juni 2020. Het werd door 90 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder op de mobiele telefoon goed ontvangen. Ook onder ouderen is het bereik zeer hoog: driekwart van de 75-plussers ontving het controlebericht van afgelopen juni.
Tolbert
Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet. Dat was in de omgeving van een grote brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er ruim 899 NL-Alerts uitgezonden bij in totaal rond de 450 incidenten.
De laatste keer dat er landelijk een ‘echt’ een NL-Alert uitging was op 22 maart tijdens de intelligente lockdown. Mensen werden gewezen op een aantal basisinstructies tegen de verspreiding van het coronavirus. De landelijke melding ging uit van het Nationaal CrisisCentrum (NCC) in Den Haag. Ontvangers werd in het bericht gevraagd om thuis te blijven bij verkoudheids- of griepklachten.
Het besluit om het bericht uit te zenden viel omdat het vooral in bossen en recreatiegebieden steeds drukker werd. Het NCC vond de drukte onverantwoord en hoopte met dit bericht dat mensen naar huis zouden gaan.
NL-Alert wordt steeds vaker ingezet bij noodsituaties. Zo werden vorig jaar 174 NL-Alerts uitgezonden, in 2013 waren dit er 33. Uit onderzoek blijkt dat ruim 8 op de 10 Nederlanders de inzet van het alert waarderen bij een noodsituatie.
Noodsituaties
Alleen bij noodsituaties waarbij direct handelen noodzakelijk is, zetten veiligheidsregio’s NL-Alert in. Daardoor weten Nederlanders dat zij alert moeten zijn en in actie moeten komen wanneer zij een NL-Alert ontvangen.
In een het bericht wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Negen op de tien Nederlanders gaf in een recent onderzoek aan een NL-Alert direct na ontvangst te lezen en over te gaan tot actie.
NL-Alert werkt met cellbroadcast. Dat is een standaard voor gsm waarmee berichten vanaf telefoonmasten direct naar alle telefoons in de omgeving worden verstuurd. De uitzender van het bericht hoeft de nummers van die telefoon daardoor niet te kennen. Het systeem werkt ook als het netwerk overbelast is.
Moet ik iets doen?
Een NL-Alert controlebericht komt automatisch binnen op je mobiel. Op de meeste telefoons staat het standaard ingesteld. Wanneer je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Let op: NL-Alert kan luid binnenkomen als je een koptelefoon of oordopjes gebruikt. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen.
NL-Alert is ook te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Steeds meer mensen zonder mobiel kunnen de berichten dus ontvangen.
Lees ook:
- NL-Alert blijft groeien: inzet en bereik nemen toe
- Minister van Justitie meldt datalek informatie-app NL Alert