NLdigital: Kabinetsplan digitale banen goede stap

medewerkers

Het Kabinetsplan voor digitale banen is een stap in de goede richting. Toch blijft een echte doorbraak uit. Dat zegt branchevereniging NLdigital in een reactie op de plannen.

Vorige week overhandigde de branchevereniging het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers met vier andere digitale branches aan Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. En een dag later lanceerde het kabinet haar eigen visie met verwijzing naar dat plan.

“NLdigital is blij dat het kabinet onze inzet omarmt,”zegt Jelmer Schreuder van NLdigital in een reactie. “Maar we missen een grote stap vooruit. De Kamerbrief van het kabinet geeft vooral een overzicht van industrieplannen en lopende overheidsinitiatieven. Maar hoe Nederland de noodzakelijke 1 miljoen ICT’ers in 2030 gaat krijgen, blijft onduidelijk.”

Ambitie

de branchevereniging is blij dat het kabinet de inzet van de ICT-branches in haar brief omarmt en en de voorgestelde acties van de gezamenlijke verenigingen overneemt. “We zijn verheugd met de centrale rol die het kabinet weggelegd ziet voor de Human Capital Agenda ICT,”vindt Schreuder. “Het centraal stellen van de benodigde 1 miljoen ICT’ers in 2030 zet een ambitie neer die zowel haalbaar is als recht doet aan de omvang van de uitdaging. En de opening die het kabinet biedt om het STAP-budget in te gaan zetten voor tekortsectoren als techniek en ICT laat hopelijk niet lang op zich wachten.”

De derde pijler in de brief verdient volgens NLdigital ook de aandacht. Hierbij stelt het kabinet vast dat dit zonder ICT’ers onhaalbaar is. Dit geeft volgens de organisaties goed aan dat de noodzaak om de krapte in de ICT op te lossen niet alleen voor digitale branches relevant is, maar voor de gehele economie en maatschappij.

Digitale geletterdheid

Kritiek is er op de inzet van het Kabinet rond digitale geletterdheid. “Het kabinet heeft als eerste pijler “Jongeren enthousiasmeren voor een bèta-technisch profiel en vervolgopleiding”, maar in de brief staat volgens Schreuder niets over digitale geletterdheid. Dat terwijl we juist zo blij zijn met de inzet van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om dii onderdeel te maken van het Masterplan Basisvaardigheden. Dit gaat een van de belangrijkste stappen zijn om meer kinderen en vooral een meer diverse groep van kinderen te inspireren tot ICT. Dit blijft in de brief geheel onbenoemd.”

Verder laakt de branchevereniging het feit dat het kabinet de arbeidsmarkt ICT kennelijk nog steeds niet goed kan onderscheiden van techniek. Terwijl beide arbeidsmarkten zeer verschillende kenmerken hebben en ook zeer verschillende aanpakken vereisen. Schreuder: “Alleen al door de aanvalsplannen van de technische branches naast die van ons te leggen, valt dit direct op. De brief van het kabinet neemt te vaak techniek als uitgangspunt, waardoor de specifieke uitdagingen van ICT onbenoemd en onuitgewerkt blijven. Ook zou beter benoemd moeten worden dat het tekort aan ICT’ers door alle sectoren heenloopt, en daarmee een bredere uitdaging is dan alleen van onze specifieke sector.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X