Noordkoreaanse hackers zouden gegevens Pfizer willen stelen

Noord-Korea vlag op parlementsgebouw

Noordkoreaanse hackers zouden de afgelopen week meerdere keren geprobeerd hebben om de vaccintechnologie van Pfizer te stelen. Dat laat het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap weten op grond van berichten van inlichtingenofficieren van dat land.

Ze zouden dit gezegd hebben tegen een speciale parlementaire commissie in de zuidkoreaanse hoofdstad Seoel. De hackers zouden pogingen hebben gedaan om in de servers van de Amerikaanse farmaceut in te breken. Doel was om meer te weten over de manier van produceren van de coronavaccins. De hackpogingen vonden plaats via een lokale producent van vaccins.

Gesloten deuren

De National Intelligence Service (NIS) onthulde de informatie tijdens een sessie achter gesloten deuren van de National Assembly’s intelligence committee. Waarom de informatie naar buiten werd gebracht is niet bekend. Of de hackpogingen zijn gelukt is ook nog niet duidelijk.

Het is zeker niet voor het eerst dat er pogingen zijn vanuit Noord Korea om dergelijke informatie te pakken te krijgen. Zo was bij een aanval van hackers op het Europees medicijnagentschap EMA waren eind vorig jaar ook documenten over coronavaccin van farmaceut Pfizer zichtbaar. De EMA zei later tegen een commissie van het Europees Parlement dat de aanval twee weken duurde.

Volgens de fabrikanten waren daar geen persoonsgegevens bij. Zo zijn bijvoorbeeld data van deelnemers aan proeven met het vaccin niet buitgemaakt of ingezien. Het EMA beschikte over de gegevens omdat ze het vaccin eerst moesten goedkeuren voor het op de Europese markt kwam.

Microsoft meldde eind vorig jaar ook al dat er hackpogingen waren geweest van Noordkoreanen zeven farmaceuten in Canada, Frankrijk, India, de VS en Zuid-Korea.

Astra Zenica

Er waren ook pogingen om bij Astra Zenica in te breken, de Britse farmaceut die het vaccin in samenwerking met de universiteit van Oxford maakte. De hackers zochten contact met medewerkers van het bedrijf via LinkedIn en WhatsApp. Als zogenaamde recruiters stuurden ze valse vacatures aan een aantal medewerkers van het bedrijf. Aan de berichten waren bijlagen gekoppeld die virussen bevatten. Wie ze opende zou de hackers ongemerkt toegang geven tot de computer van het slachtoffer.

De hoop was dat de betreffende medewerkers de bestanden zouden openen op de bedrijfscomputers. Maar dat is volgens zowel de bronnen van Reuters als een aantal medewerkers van de farmaceut bij niemand gelukt. Wel is duidelijk dat meerdere medewerkers op deze manier door de hackers zijn benaderd. Astra Zenica zelf heeft nog niet gereageerd op de hackpoging.

Deze hackpoging vond plaats onder een flinke groep medewerkers waaronder ook personeel zat dat aan het werk is om een vaccin tegen corona te maken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...