OM en politie onderscheppen cryptocommunicatie criminelen

De Politie en het Openbaar Ministerie hebben cryptocommunicatie tussen criminelen weten te ontsleutelen. Experts van de politie in Oost-Nederland slaagden erin om toegang te krijgen tot deze communicatie. Hierdoor konden autoriteiten enige tijd live meekijken met de communicatie tussen criminelen.

Dat maakte de politie gisteren bekend. De operatie startte na concrete aanwijzingen over een man uit Lingewaard. Deze man verkocht cryptofoons aan criminelen.

De politie kon ruim 258.000 chatberichten mee lezen. Dit leverde veel nuttige informatie op voor lopende onderzoeken. De gegevens worden ook gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten.

 

Veilig

Criminelen dachten veilig te kunnen communiceren met zogeheten cryptofoons. Ze maakten gebruik van de applicatie Ironchat. De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt door de politie in Oost-Nederland. Ze waren aan het werk met een onderzoek naar witwassen en kwamen de leverancier van de cryptofoons op het spoor.

Met deze cryptofoons, die duizenden euro’s kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. Door gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor de autoriteiten.

Unieke inkijk

“Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. “Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan € 90.000 aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs (o.a. MDMA en cocaïne). Daarnaast kregen we een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee. Vanmorgen zijn daarvoor vier aanhoudingen verricht. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen vandaag op 14”, aldus Garssen.

Server en website offline

De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline. Garssen: ”Wij treden naar buiten omdat we via het berichtenverkeer meekregen dat criminelen argwaan kregen door het optreden van politie bij diverse acties. Ze verdachten elkaar ervan informatie te lekken naar de politie. Dit wantrouwen kan leiden tot represailles. Nu maken we duidelijk dat de politie heeft ingegrepen op basis van de onderschepte communicatie.”

Gerelateerde berichten...

X