OM zet slimme camera’s in tegen negeren rood kruis op snelweg

Langs de A28 bij Amersfoort komen slimme camera’s te staan om te zorgen dat automobilisten die een rood kruis negeren sneller worden beboet. Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie gaan op 27 mei van start.

Een slimme camera legt het rode kruis en het kenteken van de overtreder vast. Zo kan de bestuurder meteen de bekeuring in  ontvangst nemen. De pakkans moet zo groter worden en het aantal overtredingen uiteindelijk minder.

 

Rode Kruis

Deze slimme camera’s leggen zowel het rode kruis vast, als het voertuig van de overtreder op de gesloten rijstrook. Ook wordt er een filmpje van de overtreding gemaakt, zodat de situatie goed beoordeeld kan worden. Tijdens de proef leest een weginspecteur van Rijkswaterstaat met boa-status de beelden uit. Bij een geconstateerde overtreding volgt er meteen een proces-verbaal.

Sinds 2015 kan een aantal weginspecteurs met BOA-status een proces-verbaal uitschrijven. Dat kan ook langs de weg als automobilisten een rood kruis negeren. De camera’s moeten het werk van de BOA’s makkelijker maken.

 

Inzet

Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie bekijken de komende maanden of dit middel goed werkt. Is dat het geval, dan zullen dergelijke camera’s vaker en ook op andere plaatsen worden ingezet.

Het negeren van rode kruizen op de snelweg is volgens de overheid een risico voor de verkeersveiligheid. Een rood kruis staat bijvoorbeeld boven de weg als de spitsstrook gesloten is, vanwege een incident of omdat er werkzaamheden plaatsvinden. “Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg,” zegt David van Baarle, directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. “Ze staan er voor de veiligheid van de automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.”

 

 

Gerelateerde berichten...

X