Onderzoek naar spionage door Huawei bij KNP duurt langer

kpn

Het Agentschap Telecom heeft langer de tijd nodig voor zijn onderzoek naar KPN. Dit meldde de waakhond afgelopen vrijdag op zijn website. Uit deze “Actualisering planning uitkomst onderzoek KPN” blijkt dat “de technische complexiteit en het belang van een zorgvuldig proces” ervoor zorgen dat de afronding van dit onderzoek nog enige tijd vraagt.

De toezichthouder startte het onderzoek omdat de Chinese telecomfabrikant Huawei mogelijk klanten van de provider kon afluisteren. En tevens klantgegevens kon stelen. De toezichthouder verwachtte aanvankelijk half september klaar te zijn. De resultaten worden nu echter pas aan het eind van dit jaar verwacht.

Aftappen door leveranciers

Het onderzoek van Agentschap Telecom richt zich op de mogelijkheid van ongewenste toegang tot de voorziening bij KPN die op basis van justitieel bevel aftappen mogelijk maakt. In het bijzonder wordt gekeken naar de rol van (de medewerkers van) leveranciers. Alle systemen en processen die een bijdrage leveren aan de tapvoorziening bij KPN, waaronder de kern van het mobiele netwerk, vallen binnen de focus van het onderzoek.

Sinds april 2021 doet Agentschap Telecom onderzoek bij KPN. De ongeautoriseerde toegang van Huawei kwam aan het licht via een tien jaar oud rapport van adviesbureau Capgemeni dat de Volkskrant in handen kreeg. De krant publiceerde het bericht op 17 april van dit jaar.

Regeringsleiders gebruikten het netwerk

Volgens de krant had Huawei de mogelijkheid om met telefoongesprekken van KPN-klanten mee te luisteren. Nederlandse regeringsleiders, onder wie toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende, maakten gebruik van het KPN-netwerk. Ook kon Huawei volgens het rapport zien welke nummers KPN in opdracht van Nederlandse autoriteiten moest aftappen.

Het Agentschap Telecom wilde daarom weten of de huidige maatregelen van KPN voldoen aan alle eisen voor een veilig netwerk. KPN zei geen enkele indicatie te hebben dat klanten in het verleden zijn afgeluisterd. Het telecombedrijf werkt volgens de toezichthouder volledig mee aan het onderzoek.

Gerelateerde berichten...