Onderzoek: Nederlandse smartphoneapp SkinVision onbetrouwbaar

kinderhand pleegzorg.nl online kinderporno

SkinVision, de Nederlandse app voor op de smartphone, geeft  geen betrouwbaar over de kans op huidkanker. Dat stelt de NVDV (Nederlandse beroepsvereniging van dermatologen) naar aanleiding van een eigen onderzoek dat later deze maand in hun eigen tijdschrift verschijnt maar nu al in handen kwam van Nu .nl.

Uit het onderzoek blijkt dat app een plekje vaak onnodig het label ‘hoog risico’ gaf. Het gaat daarbij om zeker tweederde van de gevallen.

Het onderzoek vond plaats onder 125 personen. Daarvan werden 199 verdachte plekjes gefotografeerd en ter analyse aangeboden aan de app. Bij 45 procent gevallen lukte het zelfs al niet om foto te maken die geschikt was voor de app.Zelfs na vijf pogingen lukte het in de meeste gevallen niet.

Er bleven 109 plekjes over ter analyse. Daarvan oordeelde de app in 34 gevallen dat er niets aan de hand was en gaf het dus groen. Dertig plekjes kregen geel. Verder werden 45 plekjes beoordeeld als rood en dus een sterk verhoogd risico.

 

Twee derde

De onderzoekers beoordeelden de plekjes vervolgens zelf. Daaruit bleek dat ruim twee derde van de beoordeelde foto’s foutief beoordeeld was. Zeker 30 plekjes die volgens de app een hoog risico hadden op huidkanker en 21 als middelhoog risico beoordeelde plekjes bleken onschadelijke moedervlekken.

Slechts in zes ‘rode’ gevallen bleek het oordeel van de app wel te kloppen. Dat was in 13 procent van de gevallen.

De uitkomsten kunnen volgens de NVDV leiden tot onnodige onrust bij patiënten die helemaal geen patiënt blijken te zijn. Ze zien als enig voordeel dat gebruikers een reeks foto’s maken van een verdacht lijkend plekje. Zo kun je wel goed de ontwikkeling ervan volgen.

De uitkomst is in lijn met eerdere onderzoeken van de vereniging. In 2013 werden veel apps ook al als niet erg betrouwbaar beoordeeld. Saillant detail daarbij is dat dit jaar zeker 1,2 miljoen mensen de app gebruiken.

 

SkinVision

De app SkinVision laat gebruikers tegen betaling een foto van een volgens de gebruiker veracht plekje op de huid invoeren en beoordelen door de app. Vervolgens ziet de gebruiker aan de hand van een kleurenschema hoe groot het risico op kanker vervolgens is. Daarbij staat rood voor een hoog risico, geel voor middelgroot en groen op laag. De als rood beoordeelde plekken worden achteraf door een mens nogmaals beoordeeld.

Tegenover Nu.nl geeft directeur Erik de Heus van SkinVision het probleem het mislukken van de foto’s toe. Hij stelt wel dat het juist in de meeste gevallen toch goed gaat. “We hebben liever dat de app helemaal geen foto maakt, dan een foto die niet goed geanalyseerd kan worden,” zo zegt hij tegenover de online krant.
De directeur hekelt de uitslagen van het onderzoekt en spreekt van een hetze tegen het bedrijf. Of hij daar juridische consequenties aan gaat verbinden is nog niet duidelijk.

 

Gerelateerde berichten...

X