Onderzoek: online haat grootst tegen vrouwelijke journalisten

vrouwelijke borstkanker met AI

Online haat zoals dreigberichten via sociale media keert zich in de meerderheid van de gevallen tegen vrouwelijke journalisten. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de meeste vrouwelijke journalisten weleens haatberichten via sociale media krijgt. Daar zijn ook bedreigingen bij.

De onderzoekers van het International Center for Journalists (ICFJ) noemen het een crisis en roepen overheden, media en techbedrijven dringend op dit tegen te gaan en liefst zelfs te stoppen. De groep sprak ruim duizend vrouwelijke journalisten uit vijftien landen. Daarbij voerden ze ook een analyse uit op een kleine drie miljoen berichten op een aantal sociale media.

De groep kreeg voor de uitvoering van het onderzoek steun van UNESCO. ‘The Chilling: A global study of online violence against women journalists’ is een van de grootste en geografisch breedste onderzoek tot nu toe. Het nam zeker drie jaar in beslag met als resultaat een boek van zeker 300 pagina’s.

Online haat

In de groep met zowel mannelijke als vrouwelijke journalisten krijgt zeker 73 procent weleens te maken met vormen van online haat. Een kwart van hen kreeg berichten met bedreigingen met fysiek geweld. Het geslacht van de journalist speelt in bijna de helft van de gevallen een rol bij de vorm van de bedreigingen. Haatberichten komen het vaakst voor op Facebook.

De vrouwelijke journalisten die aan het onderzoek deelnamen vertellen dat ze ook vaak te maken hebben met bedreigingen met bijvoorbeeld verkrachting of ander sexueel geweld, bedreigende privéberichten verdraaiingen van hun uitspraken, deepfakes, dreigen met imagoschade en ook hacks en vergelijkbare aanvallen. Een deel van de respondenten kreeg er psychische problemen van en zocht daarvoor hulp.

Naast online dreigementen zegt een op de vijf vrouwelijke journalisten dat ze ook offline bedreigingen krijgen. Een deel kreeg daarbij zelfs te maken met fysiek geweld. Daarvan is een recent bekend voorbeeld de Mexicaanse journalist Maria Elena Ferral. Zij kreeg eerst online haatberichten. Kort daarna werd ze zelfs vermoord.

Het ICFJ maakt zich zorgen over de cijfers. Ze roepen zowel overheden, media als techbedrijven op actie te ondernemen. Volgens hen zouden er wetten moeten komen die specifiek journalisten beter moet beschermen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...