Hoe overheidsinstellingen sneller applicaties en innovatieve diensten kunnen leveren

CIO’s binnen de Europese overheidssector staan nog dagelijks voor de uitdaging van de optimalisatie van multi-cloud omgevingen, de legio open source tools die tot hun beschikking staan en de supply chains die afhankelijk zijn van uitbestede technologie. Dat komt mede doordat overheidsorganisaties diensten van diverse departementen blijven samenvoegen met sterk uiteenlopende technologische mogelijkheden. GitLab verwacht dan ook dat Europese overheidsinstellingen en organisaties in de publieke sector de komende tijd naar manieren gaan zoeken om integraal overzicht te krijgen op hun processen en dat ze effectievere modellen zullen ontwikkelen voor het analyseren van waardestromen naarmate ze op steeds bredere schaal digitale diensten aan burgers leveren.

Europese overheidsinstellingen zijn met succes de uitdaging aangegaan om het hybride werken te gebruiken als basis voor uitgebreidere digitale publieke diensten, waaronder landelijke vaccinatieprogramma’s. Om dit werk voort te zetten en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds hogere verwachtingen van burgers én zich te beschermen tegen het almaar groeiende aantal cyberbedreigingen, hebben zij meer inzicht nodig in hun software lifecycle en de IT-infrastructuur. Dit is nodig voor het overstappen naar de cloud, het moderniseren van programma’s voor applicatieontwikkeling en het sneller leveren van innovatieve digitale diensten.

Met het oog op deze uitdagingen hebben overheidsorganisaties behoefte aan meer inzicht in hun processen, de open source software tools en de potentiële bottlenecks in hun productieproces.

CIO’s hebben daarnaast behoefte aan eenvoudigere methoden om data over de waardestroom te verkrijgen, aangezien ze steeds vaker Agile en Kanban kwaliteitsmethodieken, DORA deployment metrics en planning- en vraaggestuurde modellering in hun software productieomgevingen integreren. Overheidsinstellingen geven verder blijk van de wens om hun software development proces te automatiseren om tijdrovende manuele handelingen te minimaliseren en het eenvoudiger te maken schaars IT-talent aan te trekken dat nodig is om complexe end-to-end processen te ondersteunen en te verbeteren.

De inspanning die gepaard gaat met het realiseren van dit nieuwe niveau van automatisering, het benodigde inzicht in processen en de weg naar digitale transformatie verschilt per overheidsorganisatie en is vaak afhankelijk van de sterk uiteenlopende benadering en invulling van DevOps.

Van organisaties die DevOps ‘fragmentarisch’ gebruiken (vaak een aparte tool voor elke fase van de DevOps lifecycle) en publieke instellingen die hun uiteenlopende DevOps-oplossingen proberen te integreren zonder in staat te zijn de gewenste transparantie te realiseren of hun software lifecycle te verkorten, tot early-adopters die starten met de implementatie van DevOps-platforms waarbij alle fasen van de DevOps lifecycle in één applicatie zijn ondergebracht, zodat het ontwikkelproces sneller verloopt en de totale kosten worden verlaagd.

Toonaangevende DevOps-leveranciers hebben diverse Europese en Britse organisaties in de publieke sector al in staat gesteld om sneller software te ontwikkelen met behulp van geïntegreerde DevOps-methodieken.

Een voorbeeld hiervan zijn Britse overheidsdepartementen die Infrastructure as Code gebruiken voor het verbeteren van testprocessen en de kwaliteit van code alsmede het vereenvoudigen van samenwerking tussen interne devteams en supply chain partners, zodat security eerder in het proces kan plaatsvinden. Samenwerking en hackathons die de bijscholing van projectteams in deze situatie ondersteunen, worden gestimuleerd middels een community-gedreven benadering van open source softwareontwikkeling: GitLab heeft het aantal partijen dat bijdragen levert aan zijn open core alleen al in 2021 weten te verdubbelen.

GitLab heeft daarnaast banken en instellingen wereldwijd geholpen met het realiseren van een integrale DevOps en DevSecOps-benadering, zodat ze meer inzicht krijgen in hun kernprocessen en voor samenwerking tussen afdelingen kunnen zorgen om de software pipelines te verbeteren, te automatiseren en versnellen. GitLab’s One DevOps-platform biedt daarnaast ondersteuning voor universitair en onderzoekswerk, zoals de Large Hadron Collider van CERN. Ze stroomlijnen het informatica-onderwijs aan de universiteit van Heriot-Watt en het Square Kilometer Array-programma, dat als doel de bouw van ’s werelds grootste radiotelescoop heeft.

Nasser Mohunlol, Sr. Strategic Account Leader Benelux bij GitLab: “Value Stream Analytics zal de komende tijd steeds belangrijker worden voor Europese overheidsinstellingen om de gewenste operationele efficiëntie van hun processen en de software lifecycle te realiseren. Deze ontwikkeling zal CIO’s helpen om de digitale dienstverlening richting burgers uit te breiden, te migreren naar cloudomgevingen en de hybride technologieplatformen die zij eerder tijdens de coronacrisis hebben ingericht, te consolideren.

Deze verschuiving naar meer inzichtelijke performance data voor meerdere applicaties, infrastructuren en toolchains zal niet alleen organisaties met dagelijkse uitdagingen op het gebied van infrastructuur helpen om te zien waar ze vooruitgang boeken, maar het stelt ook organisaties die reedsl DevOps-tools gebruiken in staat om binnen hun software lifecycle meer inzicht in de waardestroom te krijgen, zodat ze innovatie en onderlinge verbinding van nieuwe processen en diensten aan burgers kunnen stimuleren.”

Door: Nasser Mohunlol, Sr. Strategic Account Leader Benelux bij GitLab

Lees ook:
  • Nieuwe gids van GitLab om samenwerking in DevOps te verbeteren
  • Security is drijvende kracht is bij keuze DevOps-platform, blijkt uit GitLab’s zesde jaarlijkse DevSecOps Survey

Gerelateerde berichten...