Onderzoeksfinanciering circulaire kunststoffen en biogrondstoffen met AI

bodemleven biogrondstoffen

Een consortium van instellingen, onderzoekers en bedrijven krijgt vier miljoen euro subsidie voor onderzoek naar biogrondstoffen met kunstmatige intelligentie. De steun komt van onderzoeksfinancier NWO. Het project heeft de naam SoilProS.

Met het geld kan de groep een model ontwikkelen om bodemleven in akkers en weiden te kunnen verbeteren. Uiteindelijke doel van het project is versneld duurzaam voedsel te produceren. De projecten krijgen samen ruim 4 miljoen euro.  Maatschappelijke en private partners dragen nog eens bijna 1 miljoen euro bij aan cofinanciering.

Het project begint met bekijken hoe landbouwgronden hun multifunctionaliteit terug kunnen krijgen. Dat is een enorme klus, want een handvol grond bevat al gauw zo’n vijfduizend soorten bodemleven en tien miljard individuele organismen.

Circulaire kunststoffen en biogrondstoffen

De vier projecten gaan onderzoek doen naar circulaire kunststoffen en biogrondstoffen. Twee consortia richten zich op plastic. Voor een optimale plasticrecycling werkt een onderzoeksproject aan een digitale inzamelingsoplossing om de hoeveelheid gerecycled plastic te vergroten.

Het andere plastic-georiënteerde consortium onderzoekt de verbetering van recyclebare plastics door plakkerige uiteinden. Het derde project wil de ontwikkeling van recyclebare thermoplastische composieten en coatings aanjagen en genereren die concurrerende circulaire materialen voor verpakking en bouw kunnen leveren. Het vierde consortium gaat gemengd katoen/polyester textielafval upcyclen naar hoge kwaliteit bouwstenen voor kunststoffen. De interdisciplinaire onderzoeksprojecten hebben een maximale looptijd van vijf jaar.

Het Nederlandse klimaatbeleid heeft ambities voor een CO2-emissiereductie van 49 procent in 2030, en van 80 tot 95 procent in 2050. In het Klimaatakkoord is dit vertaald naar doelen per sector, die door een brede groep stakeholders zijn omarmd. Innovatie is noodzakelijk, omdat nog niet alle oplossingen die nodig zijn voor het halen van deze doelen beschikbaar zijn. Deze onderzoeken moeten de doelstellingen van dit beleid flink aanjagen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X