Online fraude met nieuwe technieken strenger bestraft

cybercrime online fraude

Online fraude wordt een apart strafbaar feit. Het gaat bijvoorbeeld om het vervalsen, gebruiken, vervaardigen en aanschaffen van elektronische betaalinstrumenten. Dat is de kern van een wetsvoorstel van het ministerie van Justitie bekend.

De op handen zijnde nieuwe wet zet een eerdere Europese richtlijn om in Nederlands recht. De maximale straffen voor betaalfraude gaan ook omhoog.

Betaalgegevens

Voor computercriminaliteit waarmee betaalgegevens worden verkregen, gaan de straffen omhoog van twee naar drie jaar. Voor vervalsing van betaalgegevens of betaalapplicaties gaan de straffen zelfs omhoog naar zes jaar. Dat geldt ook voor de straffen op het voorhanden hebben of verkopen van gestolen betaalgegevens. Die straf is op dit moment maximaal één jaar.

Met dit wetsvoorstel wordt de strafbaarstelling van het vervalsen, gebruikmaken en bezitten van betaalpassen uitgebreid naar alle elektronische betaalinstrumenten. Zodat nieuwe betaalmethoden net zo goed worden beschermd door het strafrecht als de ‘oude‘, zoals bankpassen.

Europese richtlijn

Met het wetsvoorstel wordt een Europese richtlijn over de bestrijding van fraude met en vervalsing van niet-contante betaalmiddelen volledig omgezet in Nederlands recht. Het is belangrijk dat in de hele Europese Unie dezelfde regels gelden, omdat online fraude vaak grensoverschrijdend is. Niet alleen giraal en elektronisch geld, maar ook virtuele valuta, zoals bitcoins, vallen onder de richtlijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X