Online handel makkelijker door digicurrency maar Blochchain is breder

De opkomst van virtuele valuta zoals Bitcoin geeft e-commerce nieuwe impulsen. Belangrijker dan digicurrency is echter de ondergrond: blockchain. Dit raakt het hele ict-landschap en de bredere bedrijfswereld.

Digitale betalingsmiddelen zijn decentrale systemen op basis van moderne technologie, waaronder ook krachtige encryptie. Online handel wordt hierdoor makkelijker, inzichtelijker en tegelijkertijd beter controleerbaar.

 

De basis

Bitcoin heeft bij het algemene publiek een licht negatief imago. Cybercriminelen zoals datagijzelaars benutten namelijk bepaalde anonimiseringsmogelijkheden die cryptocurrency biedt. Bitcoin heeft dus ook een schaduwkant – evenals andere technologieën, inclusief computers en het internet. Aan de basis van de flinke potentie van Bitcoin ligt blockchain. Dit is een gedistribueerd systeem met onderling gelijkwaardige elementen (nodes) die een complex peer-to-peer (p2p) geheel vormen. In essentie is blockchain terug te voeren naar klassieke boekhouding. Ontdaan van alle (essentiële) technologie komt het namelijk neer op een grootboek.

 

P2p grootboek

Een traditioneel grootboek is een centraal overzicht dat door één instantie of afdeling wordt beheerd en door specifiek benoemde externe partijen wordt gecontroleerd. Zo wordt de financiële boekhouding bijgehouden door de financiële afdeling van een organisatie. Controle hiervan wordt uitgevoerd door auditors en boekhouders. De crux hierbij is vertrouwen, wat mede voortkomt uit accreditatie, certificering en andere controlemiddelen.

Blockchain biedt ook een allesomvattend overzicht van mutaties, alleen dan juist gedistribueerd en met ingebouwde zelfcontrole. Elke mutatie wordt namelijk toegevoegd als een nieuwe schakel aan de alsmaar groeiende keten. Elke nieuwe schakel bevat informatie over de voorgaande schakel. Encryptie-algoritmes beschermen deze keten die wordt gevormd door de aaneengeregen datablokken. Hierdoor valt de registratie van transacties niet naderhand te wijzigen of te overschrijven.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van maart.

 

Gerelateerde berichten...

X