Online winkelen stuwt dieselprijs naar recordhoogte

Tankstation Shell snelweg dieselprijs

De dieselprijs stijgt, harder dan die van benzine, naar ongekende hoogte. Grootste oorzaak daarvan is het vele online winkelen. Dit stuwt de dieselprijs door de vele bestelbusjes op de weg, die bijna allemaal op diesel rijden. Dat zegt UnitedConsumers, die de adviesprijzen landelijk bijhoudt.

De huidige dieselprijs heeft momenteel een recordniveau van 1,77 euro per liter. Directeur Paul van Selms van UnitedConsumers zegt tegen Nu.nl dat momenteel vooral de dieselprijs piekt, waar de benzine al een tijd stabiel hoog blijft. “Al die busjes die nu af en aan rijden om spullen bij mensen thuis te brengen, rijden op diesel. En meer vraag leidt tot een hogere prijs.”

Vrachtwagens

De toegenomen hoeveelheid grote vrachtwagens is een andere factor waardoor de dieselprijs momenteel harder stijgt dan die van benzine. Het consumentencollectief verwacht in elk geval dat het leed nog niet is geleden.

De consumentenorganisatie berekent dagelijks de GLA (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs). Dat gebeurt aan de hand van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. De olieprijs verandert bijna iedere dag, en de prijzen aan de pomp wijzigen daarom regelmatig mee.

UC, houdt sinds 7 november 2000 de ontwikkeling van de prijs voor Diesel in de gaten. Sinds die datum was de laagste prijs voor diesel € 0,751 per liter. Dit was op 29 mei 2003. De hoogste geregistreerde literprijs tot nu toe was € 1,772. Dit was op 13 januari 2022.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X