Ontwikkeling vaccin onder druk van cyberaanvallen

vaccin prik coronavaccin

De ontwikkeling van een vaccin tegen corona lijkt cybercriminelen aan te trekken. Daarbij liggen achterliggende organisaties als onderzoekscentra, universiteiten en farmaceutische bedrijven onder druk van cyberaanvallen. Dat blijkt uit een eerste onderzoek.

Niet eerder was er zoveel interesse in wetenschappelijke data over de effectiviteit van behandelingen en medicijnen. Zoals bij alle grote gebeurtenissen, van gepland tot onverwachte natuurrampen, proberen hackers, scammers en andere criminelen mee te liften op de chaos.

Begin

Morgan Wright, security-expert met ruime ervaring bij onder andere de Amerikaanse overheid en onderzoeksinstellingen, waarschuwt dat het nog maar het begin van de aanvalscyclus is. “Door steeds beter gemaakte phishing en spear-phishing mails haken ze in op gebruik te maken van het bekende FUD: fear, uncertainty en doubt. Mensen die angstig zijn en in twijfel, zijn kwetsbaar, en dat weten ze.”

“Het aantal onbetrouwbare domeinen dat de pandemie gebruikt, groeit wekelijks, en we hebben sterke vermoedens dat er nog meer bijkomen gericht op mogelijke vaccins afkomstig uit Rusland, nu ze de beschikbaarheid hebben aangekondigd.”

Malware zal op zoek gaan naar bereidwillige slachtoffers en hen overhalen op linkjes te klikken die ze normaal met rust zouden laten. De twijfel zorgt ervoor dat mensen minder goed opletten. Ransomware zal zich richten op belangrijke organisaties in de zorg, vaccin-ontwikkelaars en onderzoeksinstellingen vanwege hun cruciale rol in het stoppen van de pandemie. Slachtoffers zullen bovendien eerder geneigd zijn te betalen om hun waardevolle onderzoeksgegevens terug te krijgen en te voorkomen dat het gedeeld wordt met anderen.

Wright: “Een succesvol vaccin zal miljarden euro’s waard zijn. Dat trekt criminelen aan, en hoe groter de kans wordt dat er iets te halen valt, hoe meer mensen daar op afkomen. Het dreigingsniveau is dus serieus voor de betrokken bedrijven en zal alleen nog maar groeien.”

Lees ook:
  • Column Rube van Poelgeest: Is corona goed voor de zorg?
  • Corné Mulders: Ineens vielen de mitsen en maren weg voor digitale projecten

Gerelateerde berichten...