Onverwacht hogere omzet voor ASML in Q4 2017

Rutte bezoekt chipmachinefabrikant ASML

Chipmachinefabrikant ASML boekt in het vierde kwartaal van vorig jaar een onverwacht hoge omzet. Het techbedrijf uit Veldhoven rekende juist op een terugval in de laatste maanden van het vorige jaar. ASML is de eerste die dit jaar de cijfers over het vorige kwartaal bekend maakt.

Een aantal klanten van het bedrijf haalde echter orders die voor de langere termijn waren bedoeld juist naar voren. Dit leverde de extra omzet op. Verder konden twee chipmachines die gebruikmaken van de zogenaamde EUV-technologie laten meetellen in de omzet van 2017.

Daardoor steeg de omzet in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar naar 2,6 miljard euro. In het derde kwartaal bedroeg dat 2,5 miljard euro. Het bedrijf rekende op een omzet van 2,1 miljard euro in het vierde kwartaal.

De brutomarge steeg in de laatste maanden van 2017 en ging naar 45,2 procent. Dat is een punt hoger dan de eigen voorspelling.

 

Kwart hoger

ASML verwacht ook voor 2018 goede cijfers. Het bedrijf verwacht een stijging van de omzet met minstens 10 miljard euro voor 2020. Dat lijkt reëel want over 2017 heeft het bedrijf 9 miljard euro aan opbrengsten. Dat is een kwart hoger dan een jaar eerder. De hele nettowinst steeg vorig jaar met 44 procent en ging naar 2,1 miljard euro.

ASML rekent voor het eerste kwartaal nog wel op een omzetdaling. Naar schatting wordt het rond de 2,2 miljard euro. Wel zal de brutomarge hoger worden en wordt naar schatting tussen de 47 en 48 procent. Het bedrijf gaat dit jaar voor een bedrag van 2,5 miljard euro eigen aandelen terugkopen.

 

EUV doet het goed

De nieuwe EUV-machines van ASML doet het erg goed. Het bedrijf sleepte 28 orders in de wacht. Dit betekent een geschatte omzet van meer dan 3 miljard euro die voor rekening komen van deze nieuwe machines die schakelingen op chips etsen. De nieuwe techniek boekte in het vorige jaar eerst nog verlies, maar dat sloeg in het vierde kwartaal om.

 

Aandeelhouders

Het Veldhovense ASML produceert machines om computerchips mee te maken. Het bedrijf floreert van de groeiende wereldwijde vraag naar computerchips. Ze worden dan ook in een stijgende hoeveelheid apparaten verwerkt. Dit varieert van computers en  telefoons tot steeds meer soorten en merken auto’s.

De aandeelhouders gaan profiteren van de goede resultaten. Het bedrijf wil dan ook het dividend verhogen tot 17 procent. Dat komt neer op 1,40 euro per aandeel.

Gerelateerde berichten...