Open brief: geef patiënt structureel keus tussen zorg op afstand en fysiek consult

zorgcommunicatie beeldschemzorg

Patiënten moeten structureel de keus krijgen tussen digitale zorg op afstand of een fysieke afspraak. Dat stellen zes artsen uit diverse sectoren in een open brief aan minister Tamara van Ark van medische zorg. Ze stellen daarbij ook dat die digitale zorg dan wel breed beschikbaar moet zijn. Dat geldt zowel voor de eerste en tweede lijn.

De brief is opgesteld door: Deborah van der Stoep, reumatoloog, Paul Koning, orthopeed, Sabine Pinedo, internist, Rob Dijkstra, huisarts Lydia ten Napel , huisarts en Gabrielle Speijer, radiotherapeut. Onder andere Zorgvisie en het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie NVTH, rapporteren erover.

“Als dokters willen wij zorgdragen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten,” zo zeggen de briefschrijvers. “In alles wat wij doen staat het belang van de patiënt centraal. En binnen die kaders heeft de patiënt regie over hoe hij zijn zorg ingevuld zou willen hebben. Deze keuzevrijheid zou ook moeten gelden voor de manier waarop en de plaats waar de zorg geleverd wordt. Naast fysiek contact hoort zorg op afstand daarbij.”

Noodzaak

Door de coronacrisis vond er een snelle verschuiving plaats van reguliere zorg naar digitale consulten. Veel reguliere zorg werd ook nog eens uitgesteld. Digitale zorg is nu vaak de enige manier om te zorgen dat de reguliere zorg ook op de lange termijn in stand en van goede kwaliteit blijft.
Volgens de briefschrijvers moet digitale zorg geïntegreerd zijn in de ‘normale’ zorgtrajecten. “Als patiënt en zorgverlener beiden menen dat veilige digitale zorg op afstand mogelijk én wenselijk is, laten we dit dan ook doen. Voorwaarde is wel dat de patiënt hierin een keuze heeft, waarbij de vorm waarin de zorg wordt aangeboden onderdeel van gedeelde besluitvorming is.”

Volgens de briefschrijver is digitale zorg niet voor iedere patiënt een goed idee. Soms is het vanwege de aard van de klachten niet mogelijk, en soms vinden patiënten het zelf geen fijne consultvorm. Dat neemt niet weg dat iedereen wel de keuze moet krijgen.

Ervaring

“Wij stellen dat elke patiënt de keuze zou moeten hebben om van zorg op afstand gebruik te kunnen maken in zowel de eerste als in de tweede lijn. Wij vragen VWS, zorgverzekeraars, NZa en zorginstellingen om deze behoefte van patiënten en zorgverleners te faciliteren en de dialoog met hen aan te gaan. Als zorgverleners met ervaring in digitale zorg roepen we collega’s op om hun ervaringen en kennis te delen zodat verbeteringen vanaf de werkvloer vorm krijgen. Wij doen mee!”

Deborah van der Stoep, reumatoloog; Paul Koning, orthopeed; Sabine Pinedo, internist; Rob Dijkstra, huisarts; Lydia ten Napel , huisarts; Gabrielle Speijer, radiotherapeut.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...