KubeCon: open source belangrijk voor technologie-industrie.

Dag: 25 juni 2019. Locatie: Shanghai, China. Gelegenheid: KubeCon|CloudNativeCon en Open Source Summit. De conferentie wordt geopend door Jim Zemlin, executive director van de Linux Foundation.

Na zijn praatje van krap 20 minuten, neemt Dan Kohn de microfoon over, executive director van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Hun beider verhaal geeft een boeiende inkijk in ‘the inner workings’ van open source en van de hoopvolle en inspirerende werking van het ‘open’ principe.

 

Nerd-gehalte?

Doorgaans besteden wij op de kolommen van ICT/magazine relatief weinig aandacht aan open source-onderwerpen. Dat komt deels door het vaak hoge ‘nerd-gehalte’ en omdat de ontwikkelingen binnen de open source-community vaak zo snel gaan, dat ze al achterhaald zijn zodra onze inkt is opgedroogd.

In deze editie brengen we daar verandering in, want open source is ongelooflijk belangrijk voor de technologie-industrie. Volgens Jim Zemlin is het “een van de belangrijkste innovatiestimulatoren in de geschiedenis van technologie. Open source software speelt in vrijwel ieder belangrijk technologisch product of service een onmisbare rol. Het kan overal vandaan komen.

Zo ontstond Linux op een studentenkamer in Finland en kwam de Apache webserver voort uit een project op de Universiteit van Illinois. Het maakt niet uit waar het zaadje wordt geplant, iedereen heeft toegang tot open source projecten, omdat het internet directe distributie van de broncode mogelijk maakt. Iedereen kan bijdragen, maar nog belangrijker: iedereen kan de vruchten plukken van open source software. Concurrenten doen hun voordeel met elkaars innovaties. Het is een wereldwijde beweging die erg goed werkt.”

 

Een sandwich

Linux is uitgegroeid tot het belangrijkste besturingssysteem ter wereld. Alle supercomputers ter wereld draaien op Linux, het heeft een aandeel van 82 procent in de smartphonemarkt en 90 procent van de werkstromen in de publieke cloud draait op Linux, om maar enkele cijfers te noemen.

Kubernetes is een ander belangrijk open source-project dat zich momenteel als een ecosysteem heel snel over de wereld verspreidt. De Linux Foundation is actief in praktisch alle technologische domeinen van security en netwerken tot aan cloud, automotive en het web.

“Hoe kan het,” vraagt Zemlin zich af, “dat concurrenten via open source samenwerken aan een goed resultaat?” Als iedereen deelt, hoe kun je dan nog concurreren? Zemlin gebruikt de metafoor van een sandwich. De onder- en bovenkant van je sandwich – het brood – bestaat uit 80 tot 90 procent van de totale code van een modern systeem. Dit – het framework en praktisch alle denkbare open source-bibliotheken die problemen oplossen – is allemaal generiek, kant-en-klaar, bewezen en uitgekristalliseerd. Het beleg van je sandwich, dat wat jouw sandwich speciaal maakt, is ongeveer 10 procent van je code. Die maak je zelf. Daarin kun je jezelf onderscheiden van de concurrent. Dus 90 procent is gedeelde code en 10 procent is eigen. Als je iedere keer alles helemaal zelf zou moeten creëren, zou je niet eens kúnnen concurreren.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van september

Gerelateerde berichten...