Opening eerste 5G HUB Eindhoven

mast telecom telecomsector

In Eindhoven ging donderdag het 5G HUB van start. Bedrijven, startups, overheden en studenten gaan daar samen 5G in praktijk brengen.

Oprichtingspartners zijn onder andere de High Tech Campus, Brainport Development, Vodafone en Ericsson. De ruimte op de High Tech Campus telt ruim 700 vierkante meter en ligt in de nabijheid van techno-reuzen als ASML, Philips, TNO en TomTom. De plek is dus niet zomaar gekozen.

 

Nieuwe ideeën

In de komende jaren moeten hier tal van nieuwe ideeën en toepassingen ontstaan. Dit is zowel met 5G als andere technologieën. Dat zijn bijvoorbeeld fotonica, blockchain en machineleren.

Om dit te realiseren is er in de hub radiotechnologie aanwezig om 5G toe te kunnen passen. Deze is geschikt voor de 3,5 gigahertz testfrequentie en biedt zeer hoge snelheid en ultrakorte responstijden.

Voor maximale capaciteit is dit te combineren met bestaande 4G frequentiebanden 800, 1800, 2100 en 2600 megahertz die eveneens in de hub beschikbaar zijn. Zo kunnen bedrijven hun 5G-innovaties hier van idee en onderzoek naar resultaat in de praktijk brengen.

 

Eind 2020 minstens zes start-ups

De 5G HUB heeft een eigen innovatieprogramma gericht op  gezondheid, entertainment, business, sport en cultuur. De ruimte is flexibel voor inspiratiesessies en demonstraties met onder andere een tribune voor 70 mensen. Op dinsdagen is er inloopspreekuur voor de eerste intake van ideeën.

Ondernemingen, startups, studenten en scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website. Diverse partijen hebben al ruimte in de hub gereserveerd. Zo gaat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hier ervaring opdoen met ‘machine-leren’. De bedoeling ervan is dat verkeerslichten zich via datastromen leren aanpassen aan verkeerssituaties. Inzet van de 5G HUB is dat eind 2020 minstens zes organisaties met nieuwe toepassingen aan de slag zijn

 

Pilot ‘connected ambulance’

Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis lieten met de pilot ‘connected ambulance’ zien wat de mogelijkheden van 5G zijn voor de gezondheidszorg. 5G maakt het mogelijk om meer data te versturen en door middel van network slicing prioriteit te geven aan dataverkeer.

Zo kan bijvoorbeeld een betrouwbare verbinding zijn tussen een arts in het ziekenhuis en een ambulanceteam. Bij de ‘connected ambulance’ pilot kijkt een arts mee naar echografiebeelden van een patiënt die nog onderweg is naar het ziekenhuis. De arts kan het ambulanceteam adviseren over het starten van de juiste behandeling op basis van de echobeelden die hij in real-time en hoge resolutie kan zien.

Jan-Willem Neggers, algemeen directeur van de High Tech Campus, gaf aan dat de Campus in 2030 één van de grootste technologiehotspots van Europa wil zijn. “Daar hoort de 5G HUB vanzelfsprekend bij om de grote maatschappelijke opgaven te versnellen. Zeker als we kijken naar nieuwe connectiviteit en technologische ontwikkelingen van 5G en kunstmatige intelligentie, waarbij supersnelle data-uitwisseling essentieel is. Dat moet je hier in het technische hart van de regio kunnen beproeven.”

Paul van Nunen, algemeen directeur van Brainport Development tekende aan dat de 5G HUB een typisch voorbeeld is van de manier van werken in Brainport. “We brengen kennis, bedrijfsleven en overheden samen. Zo helpt technologie om bij te dragen aan nieuwe producten en diensten waar de samenleving voordeel van heeft. Neem de spoedeisende zorg: ambulances die zijn uitgerust met 5G kunnen ter plaatse al meer handelingen verrichten in samenspraak met de specialist in het ziekenhuis. Dat scheelt tijd en daarmee levens.”

De oprichting van de 5G HUB is niet onopgemerkt gebleven en maakt een vliegende start. Inmiddels hebben 30 partijen hun interesse getoond om samen te werken in de hub. Ook heeft gemeente Eindhoven, die van meet af aan betrokken was bij dit initiatief, zijn rol overgedragen aan Brainport Development.

Aandacht voor gezondheid

Een van de afspraken die gemeente Eindhoven in de aanloop al met de oprichtingspartners van de 5G HUB maakte, is dat zij aandacht geven aan gezondheid en veiligheid. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor omwonenden en andere belangstellenden. Via de website www.5ghub.nl verschijnen artikelen over de activiteiten en voortgang.

Ook komen op die site de meetuitkomsten openbaar die onafhankelijke stralingsdeskundigen van de TU Eindhoven regelmatig zullen uitvoeren.

Gerelateerde berichten...

X