Oud-programmeur Microsoft steelt 10 miljoen dollar: negen jaar cel

cybercriminelen

Een oud-programmeur van techreus Microsoft kreeg van de rechter gisteren negen jaar cel voor het stelen van 10 miljoen dollar van het bedrijf. Omgerekend komt dat neer op 8,5 miljoen euro. Behalve de gevangenisstraf legde de rechtbank ook een schadevergoeding op van 8,3 miljoen dollar.

De Amerikaanse justitie publiceerde het vonnis op hun eigen website. Microsoft zelf gaf tot nu toe geen commentaar.

Het gaat om een 26-jarige Oekraïner die vorig jaar al was opgepakt. De man werkte sinds 2016 bij het bedrijf. Twee jaar later werd hij ontslagen nadat het bedrijf hem had betrapt en met zijn daden confronteerde.

Cadeaukaarten

Volgens de rechter maakte de oud-programmeur gebruik van een aantal accounts van andere werknemers en stal zo digitale cadeaukaarten. De man had tot taak om de online winkels van Microsoft op bruikbaarheid en snelheid te testen. Zo kon hij ook makkelijk aan de cadeaukaarten komen.

De man verkocht de gestolen digitale cadeaukaarten op internet. Van het geld dat hij daarmee buitmaakte kon de oud-programmeur onder andere een huis kopen van 1,6 miljoen dollar. Ook kocht hij een Tesla voor 160.000 dollar. Volgens de jury ging het om zeker achttien overtredingen. Daaronder zat behalve witwassen bijvoorbeeld ook identiteitsdiefstal. Dat laatste komt vooral omdat de verdachte drie e-mailaccounts gebruikte van andere Microsoft-werknemers. Zo zag hij kans om zeker 10,1 miljoen dollar te laten verdwijnen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X