Overheid ontvangt ideeën deskundigen voor corona-apps

e-health zorgverleners

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vroeg bedrijven en deskundigen om mee te denken over ontwikkeling en inzet van corona-apps. De inzendtermijn is vanmiddag gesloten. Hoeveel voorstellen binnen kwamen is nog niet bekend.

Eerder deze week kondigde minister Hugo de Jonge al aan dat het kabinet de inzet van deze technologie verkent. Dit was op advies van experts van het Outbreakmanagementteam. De bedoeling is dat een dergelijke app mensen meer verantwoordelijkheid geeft bij het traceren van besmettingen en rapporteren over gezondheidsklachten. Dit ondersteunt en verlicht het werk van de GGD.

Verder kunnen corona-apps het straks gerichtere maatregelen mogelijk maken. Het gaat als eerste om een app die laat zien of een gebruiker in de buurt was van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn. Daarnaast moet er ook een app komen die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter.

 

Persoonsgegevens

De Jonge: ‘In landen om ons heen zijn er veel interessante ontwikkelingen op dit gebied. Maar daarnaast willen we de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel.’

Voorstellen moeten voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mag de applicatie persoonsgegevens niet centraal opslaan en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. Alle voorwaarden en informatie over de procedure is te vinden op Tenderned.

In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe de mogelijke apps eruit komen te zien. Dan beslist het kabinet op welke manier Nederland de maatregelen tegen de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus voortzet.

Goede wet

Vorige week maakte de Jonge van Volksgezondheid bekend dat de regering met apps wil proberen de pandemie onder de knie te krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt echter dat dit alleen kan met een goede wet.

RIVM-baas Prof. Dr. Jaap van Dissel stelde tijdens een informatiebriefing in de Tweede Kamer dat die apps nog zeker een paar weken op zich laten wachten. Extra testen op het virus zijn daarbij cruciaal. Het advies blijft volgens de professor nog altijd: handen wassen, handen wassen, handen wassen.

Gerelateerde berichten...

X