Peter-Paul Verbeek: “ICT wordt een middel om gedrag te beïnvloeden”

Mirjam Hulsebos portret

Van data naar betekenis (deel 4)

Dit artikel is in deze serie eigenlijk een vreemde eend in de bijt, want het gaat nu eens niet over hoe we uit (big) data betekenis kunnen halen, maar over de maatschappelijke impact van technologie. Met hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek Peter-Paul Verbeek bespreken we de ethische kant van ons vak.

Hoewel Verbeek voorzitter is van de vakgroep Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente, is hij vaak te vinden bij zijn collega’s van de technische studierichtingen. “Zeer recent is ons Philosophy Lab geopend als onderdeel van het Design Lab. Wij bedrijven hier geen filosofie op de manier van de Muppets, die oude mannetjes bovenin het theater die van een afstandje naar de wereld kijken en commentaar leveren. Nee, wij maken vuile handen. We werken nauw samen met ingenieurs, we zitten dicht op de praktijk. En wij willen techniek niet alleen toetsen aan vooraf vaststaande kaders, maar onderzoeken ook hoe die kaders zelf veranderen. Het gaat ons erom de ethiek zo dicht mogelijk naar de techniek te brengen.”

 

Veranderende waarden

Verbeek ziet dat onder invloed van techniek – met name het internet – de ethische waarden en normen van mensen nu snel veranderen. “Ons beeld over privacy wordt bijvoorbeeld anders. We vinden privacy nog steeds belangrijk, maar op een andere manier dan hoe we daar 20 jaar geleden tegenaan keken. Het kernwoord is tegenwoordig sharen. Ik vind een heel interessante vraag: hoe moet je de openbare ruimte inrichten om sharen mogelijk te maken met respect voor iemands privacy? Als je vanuit die hoek naar dit thema kijkt, dan krijg je een heel andere discussie dan wanneer je het vanuit oude waarden en normen ten aanzien van privacy blijft aanvliegen,” vindt Verbeek.

Lees het hele verhaal online

Neem een abonnement op ICT/Magazine

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...