Pfizer koopt app die Covid detecteert door hoestgeluiden

covid

Farmagigant Pfizer heeft bijna 120 miljoen dollar uitgegeven om ResApp in te lijven. De gigant neemt daarmee een bedrijf over dat beweert een smartphone-app te hebben ontwikkeld die Covid-19 nauwkeurig kan diagnosticeren, schrijft NewAtlas. Het analyseren van het geluid van een hoest is voldoende om de diagnose te stellen.

Al ongeveer tien jaar werkt ResApp, een kleine Australische onderneming, aan de ontwikkeling van een algoritme dat luchtwegaandoeningen kan diagnosticeren door het geluid van de hoest van een patiënt te bestuderen. Aanvankelijk was het systeem getraind om longontsteking te diagnosticeren. Maar in 2019 hadden de onderzoekers aangetoond dat de technologie astma, kroep en bronchiolitis effectief kon onderscheiden.

Hoestherkenningstechnologie voor corona

Toen de coronapandemie in 2020 toesloeg, besloot het bedrijf om Covid-19-diagnoses op te nemen in zijn hoestherkenningstechnologie. Begin 2022 onthulden de eerste gegevens van een pilotproef waarbij het Covid-algoritme werd getest goede resultaten.

Weinig vals-positieve resultaten

Uit de proef bleek dat het systeem 92% van de positieve Covid-gevallen nauwkeurig kon detecteren, uitsluitend door het geluid van een hoest. Het systeem registreerde ook 80% specificiteit, wat betekent dat slechts twee op de 10 gescreende mensen vals-positieve resultaten ontvingen.

Het ResApp-team hoopt dat de overname door Pfizer de technologie helpt groeien en wijdverbreid kan worden ingezet in afgelegen delen van de wereld.

Gerelateerde berichten...

X