Pilot met peer-to-peer betalen met ultra-widebandtechnologie

betalen met pinautomaat

Een pilot met ultra-widebandtechnologie moet rechtstreeks betalen aan iemand naast je mogelijk maken. Dit kan zonder bank- of andere gegevens af te geven. Betalen kan door je toestel te richten op de telefoon van de ontvanger.

ING en NXP Semiconductors werken samen met telefoonmaker Samsung aan de methode die NEAR gaat heten. Voorlopig gaat het om een pilot voor Samsungtoestellen. Deze eerste peer-to-peer betalingsapplicatie waarbij je betaalt door telefoons bij elkaar in de buurt te houden, maakt het mogelijk dat gebruikers niet langer op zoek hoeven naar elkaars gebruikersnaam, e-mailadres of telefoonnummer. Dit maakt iets kopen op een rommelmarkt of geven aan een collecte wordt zo een stuk makkelijker. Ook een restaurantrekening onder elkaar opsplitsen is geen probleem meer.

De nieuwe betaalmethode maakt gebruik van de ultra-widebandtechnologie (UWB). Deze nieuwe techniek van NXP zal eerst in een interne pilot verder worden getest in Nederland. Dit gaat in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. Afhankelijk van de resultaten gaan de bedrijven kijken wat de vervolgstappen zijn. Als alles goed gaat mogen ook de eerste klanten meedoen.

Hoe werkt het?

In de ING bankieren app selecteer je eerst de persoon in je fysieke nabijheid die je wilt betalen. Je ziet dan de ontvanger inclusief de afstand in de ING-app. Dan tik je het bedrag in en bevestigt de transactie. De ontvanger ziet in het transactieoverzicht het ontvangen bedrag.

Zowel betaler als ontvanger moeten NEAR op hun telefoons hebben en beide telefoons moeten over ultra-widebandtechnologie beschikken. De betaaloplossing leent zich uitstekend voor ad-hoc transacties. Denk daarbij aan kopen van goederen tussen particulieren, vergoeden van een rondje in de horeca of doneren van geld.

“Met deze nieuwe technologie kun je een peer-to-peer-betaling aan bekenden maar ook onbekenden simpelweg doen door je telefoon bij elkaar in de buurt te houden. De gebruikers hoeven dus niet meer hun persoonlijke gegevens uit te wisselen en dit maakt elkaar betalen nog sneller en gemakkelijker”, aldus Thijs Janssen van ING Factory. “De UWB-technologie zorgt dat de betaling veilig naar de juiste persoon gaat.”

Samsung gaf ING en NXP toegang tot hun toestellen om het betaalsysteem mogelijk te maken. Samsungtoestellen hebben de UWB-technologie sinds de introductie van de Galaxy Note 20 Ultra. De Samsung-telefoons met NEAR zijn naast de Galaxy Note 20 Ultra ook de Galaxy S21 Ultra en de Galaxy S22+ Ultra.

“UWB-technologie opent een geheel nieuwe wereld van connectiviteit. Een wereld waarin onze allemaal naadloos met elkaar kunnen communiceren in een open ecosysteem”, aldus JM Choi, Corporate Vice President en Head of Connectivity R&D Group bij Mobile eXperience Business, Samsung Electronics. “Door nauw samen te werken met partners zoals ING en NXP, kunnen we nog meer consumenten toegang geven tot deze baanbrekende technologie.”

Lees ook:
  • ING: cyberdreiging vraagt extra stappen IT-dienstverleners
  • Hoe digitalisering maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ondersteunt

Gerelateerde berichten...