Pilot sociale netwerken EU Voice en EU Video

sociale

De Europese privacywaakhond EDPS (De European Data Protection Supervisor) bracht eind vorige week twee eigen sociale netwerken uit. Het gaat om twee pilots met testversie waar bescherming van data en privacy op de eerste plaats staan.

Het gaat om de platforms EU Voice en EU Video. De eerste lijkt op Twitter, met als basis de software van Mastodon. Dit is een alternatief voor Twitter dat al een tijd draait. Gebruikers kunnen daar, en dus ook op het nieuwe EU-platform, zowel berichten als foto’s en video’s plaatsen. EU Video werkt ongeveer het zelfde als YouTube. Voor deze EU-platformdienst is de software van PeerTube gebruikt.

De kanalen zijn gratis, draaien en Open Source. Het is een initiatief van de Europese privacywaakhond European Data Protection Supervisor (EDPS), maar is wel decentraal. De diensten zijn tijdens de pilotfase nog niet toegankelijk voor publiek. EU Voice draait op Mastodon maar je kunt het niet via Mastodon benaderen. Het draait dus zelfstandig.

Liken

Op beide netwerken kunnen gebruikers, net als op de andere sociale medianetwerken, reageren op berichten, en deze delen en liken. Op beide platforms zit momenteel vooral nog een aantal EU-instanties Zo staat op EU Voice een flink aantal berichten van de Europese Commissie en de Europese Ombudsman.

In de pilotperiode van beide platforms moet duidelijk worden of het allemaal werkt hoe het is bedoeld. De postende instellingen geven feedback en naar aanleiding daarvan vinden eventueel ook aanpassingen plaats. Hoe lang die fase duurt en wanneer de uitrol voor alle EU-inwoners plaatsvindt, is nog niet bekend.

Anders dan andere netwerken delen zowel EU Voice als EU Video geen persoonsgegevens van gebruikers met landen buiten de Europese Unie. Verder maken de beheerders geen profielen van gebruikers en zijn er geen advertenties. “Deze platforms en werkwijze geven mensen controle over hoe hun persoonsgegevens worden gebruikt”, zegt de voorzitter van de EPS Wojciech Wiewiórowski.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...