Politie: digitale criminaliteit groeit harder dan inbraken en overvallen

Digitale criminaliteit groeit harder dan de klassieke misdaad zoals inbraken en overvallen. Dat zegt de politie in haar jaarverslag.

In 2018 was er ook een daling te zien in het aantal internetaangiften. In het eerste kwartaal van 2019 groeide het aantal internetaangiften met 20 procent. De groei is te zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

 

Veiligheidsthema’s

Criminaliteit heeft volgens de politie steeds vaker een digitale component. Woninginbraken nemen af, computerinbraken toe.  Steeds meer zaken hebben een link met cybercriminaliteit. Volgens korpschef Erik Akerboom: “Wijk, web en wereld zijn nauw met elkaar verbonden. Belangrijke veiligheidsthema’s waar de politie op inzette in 2018 zijn bijvoorbeeld ondermijning, cybercriminaliteit, fraude en kinderpornografie.”

Volgens de politie is de digitalisering van criminaliteit duidelijk te zien in de groeiende hoeveelheid hacks van computers en netwerken. “Net als de schade die bedrijven, overheid en burgers lijden. Steeds meer zaken hebben een link met cybercriminaliteit”, zo valt in het jaarverslag te lezen.

 

Agent op het web

De agent van nu is daarom in toenemende mate ook een agent op het web, zo valt te lezen in het jaarverslag. De komende jaren gaat de politie op zoek naar 17.000 nieuwe collega’s die de politiemensen gaan vervangen die met pensioen gaan. Korpschef Akerboom: “De politie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, met nieuwe kwaliteiten. Politiewerk in de wijken blijft ontzettend belangrijk, maar de agent op het web is minstens zo hard nodig.”

De politie zet in de bestrijding van cybercriminaliteit steeds meer in op internationale samenwerking. “Gebeurtenissen ergens anders in de wereld zijn van grote invloed hier”, zegt Akerboom in een toelichting. “Spanningen elders vinden hun weg naar onze wijken. Dat geldt ook voor criminaliteit. Dat is grenzeloos.”

 

Gerelateerde berichten...

X