Politie en TNO maken softwaretools met algoritmen

De politie en TNO werken nu een jaar succesvol samen in de ontwikkeling van softwaretools met algoritmen en AI. De resultaten zitten momenteel in de testfase.

Dat is bijvoorbeeld het geval met het Fugitive Active Search Team (FastNL). Daar is een softwaretool ontwikkeld die met behulp van kunstmatige intelligentie gedrag van de voortvluchtigen voorspelt. Dit moeten wel mensen zijn met een onherroepelijke gevangenisstraf.

De gebruikte algoritmen zijn ontwikkeld in afstemming met het programma Onvindbaren en het Openbaar Ministerie. Ze kunnen op transparante wijze worden verantwoord bij een rechter of toezichthouder.

 

TNO

De Dienst Landelijke Operationele Samenwerking, die actief is met innovatie en technologische ontwikkeling, wordt versterkt door wetenschappers van TNO. Ze  werken bijvoorbeeld samen aan het stoppen van voertuigen en vergaren van informatie voor onderzoeken.

Het politieteam Cyber Enabled Crime en TNO werken inmiddels ook aan toepasbare oplossingen om de identiteit van gebruikers van het internet inzichtelijk te maken. Het gaat dan vooral om het Darkweb. De crux in het onderzoek is om de anonieme, digitale portefeuilles op het darkweb aan criminelen en hun organisaties te koppelen.

Tot nu toe kon de politie wel alle transacties in bitcoins zien. Ze worden namelijk vastgelegd en zijn openbaar. Het zwakke punt zit in de tijd dat criminelen hun digitale geld inwisselen voor echt geld of goederen. Dat moment duurt vrij kort en wordt nu met speciale software inzichtelijk gemaakt.

 

Samenwerken

In 2020 blijven de politie en TNO samenwerken om het politiewerk op verschillende onderdelen te versterken. Dat moet leiden tot nieuwe werkwijzen en innovaties. Ook wordt gewerkt aan intensievere samenwerking tussen politie, TNO, universiteiten, bedrijven en overheidsinstellingen.

 

CTI Lab

In 2016 meldde TNO al dat ze experimenteerden met een nieuw Cyber Threat Intelligence Lab (CTI Lab) met nieuwe technologieën.

Doel is vooral te laten zien hoe  organisaties met slimme innovaties vroegtijdig kunnen anticiperen op cyberdreigingen en cyberaanvallen. Hoe eerder een cyberdreiging wordt ontdekt, des te minder schade een aanval kan toebrengen aan computersystemen.

Gerelateerde berichten...

X