Politie: meer misdrijven in 2019, meer online

Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. De online criminaliteit groeit en net als bij de reguliere criminaliteit, worden de daders jonger. De politie schrijft dat in de jaarcijfers over 2019.

Online fraude, phishing en aanvallen met ransomware groeien. In vergelijking met 2018 werden er vorig jaar 20.000 meer fraudegevallen genoteerd. De fraude met handel via internet nam met 31 procent toe.

 

Phishing

Fraude met betaalproducten (zoals bankrekeningfraude of het verkrijgen van rekeningnummers via phishing of skimming) steeg zelfs met 67 procent. Identiteitsfraude kende een toename van 19 procent.

De forse stijging van het aantal internetaangiften van online fraude leidde vaak tot een toename aangiftes via internet. Er werden in 2019 1830 meer aangiften gedaan van een cybercrimedelict (zoals hacken, malware, ransomware en virussen) dan het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 64 procent.

 

Jongeren

De politie ziet dat meer jongeren delicten plegen. Dat zit vooral in online fraude. Het aantal verdachten onder de 18 jaar nam in 2019 flink toe. In 2016 was het aandeel nog 12 procent om te stijgen naar 16 procent in november 2019. Het percentage liep de laatste drie maanden op naar 20 en in de laatste maand zelfs naar 29.

Jongeren lijken vanachter de computer of met de smartphone in de hand vaker dan voorheen criminele activiteiten te ontplooien. Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger. Dit loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen.

Korpschef Erik Akerboom: “’De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk. We gaan we het komende jaar in de gaten houden. Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aanbieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan.”

 

Registratie

In 2010 werden 1.150.000 misdrijven geregistreerd. Dat daalde geleidelijk over de jaren naar 770.000 in 2018. In de tweede helft van dat jaar begonnen de cijfers weer te stijgen.. Oorzaken daarvan kunnen zijn een toename van criminaliteit, aanpassing van de registratiemethode, het gestegen aantal internetaangiften en de toename van fraudemisdrijven.

In totaal werden vorig jaar ruim 800.000 misdrijven geregistreerd. Dit is een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018.

 

Gerelateerde berichten...

X