Politiebonden: registreer particulieren met een bewakingscamera

Particulieren met een bewakingscamera zouden verplicht moeten worden hun apparaat te registreren in een register. Dat stellen de politiebonden woensdag tegen het AD. In België is dit vanaf deze maand al verplicht.

In Nederland zouden particulieren hun camera moeten aanmelden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. BZ houdt vervolgens een register bij.

 

Camera in Beeld

Registratie is niet helemaal nieuw in ons land. Al langer draait een project van de politie, genaamd Camera in Beeld. Daarbij zijn zo’n 200.000 camera’s geregistreerd. Dit betreft ook een groot aantal bedrijven. Of ook zij zich verplicht zouden moeten melden is niet bekend.

Het grote verschil met wat de bonden willen is dat dit project vrijwillig is. Via dit netwerk kan de politie na bijvoorbeeld een inbraak de beelden snel terugzoeken. De pakkans wordt op deze manier vergroot.

Hoewel de bonden stellen dat een verplicht register het werk van de politie makkelijker zal maken, zijn er kritische geluiden te horen over privacy en kwetsbaarheden. In het verleden bleek dat onbeveiligde particuliere camera’s kinderlijk eenvoudig te hacken waren.

De politiebond NPB stelt echter dat de politie steeds vaker een beroep doet op het register om een roof of inbraak op te lossen. Deze lijn zouden zij graag voortzetten.

 

Gerelateerde berichten...

X