Proefversie coronadashboard online

dashboard coronadashboard

Vandaag staat een eerste versie van het coronadashboard online. Dit dashboard brengt een aantal gegevens over het coronavirus samen. In deze eerste versie, die voor iedereen is te zien, staat het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen.

Het nieuwe  coronadashboard is nog een proefversie. Dat betekent dat nog niet alle gegevens zijn opgenomen. In de tweede helft van juni moet het dashboard volledig functioneren. Dan gaat het ook een overzicht bieden van alle geldende maatregelen en adviezen. Dit is dan zichtbaar op zowel landelijk als regionaal niveau.

 

Tweede golf

Het coronadashboard moet zorgen dat een eventuele tweede golf van het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden. Tegelijk is er zo waardevolle informatie beschikbaar voor wetenschappers die onderzoek doen naar het virus.

Het RIVM heeft aan een paar van de gegevens inmiddels zogenaamde ‘signaalwaarden’ ontwikkeld. Dit zijn een soort alarmbellen. Dat werkt zo: als een van de indicatoren boven die waarden komt kan het nodig zijn om in te grijpen.

Dat is in elk geval nodig als meer van die indicatoren boven de signaalwaarde komen. Dan kan het aanleiding zijn voor het kabinet om een advies van het Outbreak Management Team te vragen over nadere maatregelen.

 

Informatie

De informatie van het coronadashboard komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen. De komende weken worden stap voor stap meer functies en gegevens toegevoegd. Tegelijk wordt ook de toegankelijkheid van de site steeds verder verbeterd om te zorgen dat iedereen goed gebruik kan maken van de site.

De regering gebruikt het overigens zelf niet voor besluitvorming. Wel is het zo veel makkelijk om te zien of en waar het virus weer opleeft. Zo kun je nieuwe uitbraken sneller en preciezer bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld allee maatregelen treffen voor regio’s waar het virus de kop op steekt. Het RIVM maakt overigens wel gebruik van deze gegevens.

In de komende weken komen naast de hoofdindicatoren ook andere gegevens op het dashboard terecht komen. Ook zal het dashboard dan een overzicht bieden van alle geldende maatregelen en adviezen, op landelijk en regionaal niveau.

 

Herleidbaar

Dat betekent overigens niet dat de cijfers herleidbaar zijn. Je kunt dus niet zien bij wie welke gegevens horen. De gegevens zijn niet herleidbaar tot personen.

Wie een technisch zwakke plek ziet kan dat overigens melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Gerelateerde berichten...