Prominenten tekenen brandbrief ‘Herprogrammeer de overheid’

Brandbrief en manifest herprogrammeer de overheid 23

Ondernemers en Haagse prominenten tekenen sinds maandag de brandbrief met als titel: Herprogrammeer de overheid. Onder de noemer herprogrameerdeoverheid.nl lanceren ondernemers en prominenten een initiatief om ICT hoog op de politieke agenda te zetten.

Prominenten als Jan Baan, Werner Vogels (CTO Amazon), Ali Niknam (Oprichter TransIP, Bunq), Kees Verhoeven (Oud-Tweede Kamerlid D66), Alexander Rinnooy Kan (Voormalig Senator D66, Oud-Voorzitter SER, VNO-NCW), en Maxim Februari (Schrijver, Filosoof) zetten meteen al hun handtekening. Ze pleiten onder andere voor betere salarissen voor ICT’ers, meer geld naar ICT-onderhoud, en ‘digitale uitvoerders’ in de overheid.

Falende ICT-projecten

Al decennialang kampt de overheid met de gevolgen van falende ICT-projecten. Vrijwel alle
uitvoeringsorganen van de overheid kampen met achterstallig onderhoud. Alexander Klöpping: “In aanloop naar de verkiezingen staan partijprogramma’s vol ambitieuze plannen, maar als de politiek niet pro-actief gaat nadenken over ICT, is het maar de vraag of we ze kunnen uitvoeren.”

De club komt zelf al met een voorzet, gebaseerd op het beste advies van commissies,
hoogleraren en mensen uit het technisch bedrijfsleven. Zo willen de ondertekenaars van de brandbrief dat de overheid al haar technische achterstanden afbouwt binnen tien jaar.

Programmeurs moeten volgens hen meer aanzien krijgen binnen de overheid, door betere salarissen en meer inspraak op beleidsvorming. Daarnaast willen ze naar voorbeeld van Estland één centrale plek waar persoonsdata liggen opgeslagen, zodat die niet kunnen rondslingeren op ‘zwarte lijsten’.

Het manifest is een initiatief van de ondernemers Alexander Klöpping en Onno Eric Blom. Samen
met een groep betrokkenen uit Den haag en de techindustrie willen zij de politiek op het matje
roepen én helpen met concrete ideeën.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...